Prva dama Ukrajine došla u Beograd

Ilustracija: EPA

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska stigla je danas u Beograd, u prvi posjet nekog visokog ukrajinskog dužnosnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može iščitati i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njezinog tradicionalnog saveznika.

Uz svoju srpsku kolegicu Tamaru Vučić i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, koji je također na svom prvom posjetu Beogradu, Zelenska je obišla grad i srednjovjekovnu tvrđavu Kalemegdan, prenosi novinska agencija Tanjug.

Srbija osudila invaziju, odbila sankcije

Zbog tradicionalnih povijesnih, vjerskih, religijskih, političkih i vojnih veza, u Srbiji je raširen proruski sentiment.

Srpski populistički predsjednik Aleksandar Vučić pokušava postići ravnotežu između zemljine kandidature za EU članstvo i veza s Rusijom i Kinom, važnim partnerima i investitorima.

U novoj srpskoj vladi je Aleksandar Vulin, proruski potpredsjednik vlade i bivši obavještajac koji je pod američkim sankcijama, te Nenad Popović, ministar bez portfelja, također pristaša Rusije pod američkim sankcijama.

Srbija je iznova osuđivala rusku invaziju Ukrajine u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima, no dosad je odbijala pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Vučić se tri puta sastao sa Zelenskim

Vučić se sastao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim tri puta u 2022. godini na međunarodnim forumima u inozemstvu, posljednji put na regionalnom sastanku u Tirani u veljači.

Od 2022. godine Srbija je prihvatila tisuće ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Prošle godine povjerljivi dokumenti koji su procurili iz Pentagona pokazali su da se Srbija složila snabdijevati Kijev oružjem i streljivom.

Pročitajte više