Počela utrka za novog šefa zagrebačkog SDP-a: Može li Bernardić pobijediti u inat Milanoviću?

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

UTRKA za novo vodstvo zagrebačkog SDP-a i službeno je počela. Za tu se fotelju natječu tri kandidata, unutarstranački izbori su sredinom sljedećeg mjeseca, a analitičari predviđaju pobjedu kandidata koji ima veću podršku predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Uskoro se bira novi šef zagrebačkog SDP-a. Svoju kandidaturu krajem tjedna su predali protukandidati aktualnog predsjednika ogranka te stranke iz ministarskih redova. Gordan Maras odlučio je zaigrati na kartu Milana Bandića.

"Stranka mora biti alternativa gradonačelniku Bandiću, to mora pokazivati i u skupštini kroz svoje zastupnike i moramo pokazati da grad može drugačije funkcionirati. Još jednom ću reći, stranka neće birati ono što odgovara gradonačelniku Bandiću", poručio je Maras.

Mrsić: Bernardić je duboko razjedinio stranku

Njegov protukandidat Mirando Mrsić zaigrao je na kartu Davora Bernardića.

"Što se tiče gospodina Bernardića, on je imao tri i pol godine da ujedini stranku. On je stranku duboko razjedinio i stranka u ovom trenutku nije niti operativno sposobna, a razgovaramo samo o sebi, a ne razgovaramo s građanima. Članovi stranke će procijeniti tko od nas ima sposobnosti ujediniti stranku", istaknuo je Mrsić.

Bernardić: Moj program je samo Zagreb

Svi kandidati imaju zajednički cilj: vratiti jedinstvo i zajedništvo u svoje redove. To najavljuje i aktualni predsjednik zagrebačke Gradske organizacije Davor Bernardić koji je prvi predao kandidaturu i to još početkom tjedna.

"Moj program je samo Zagreb. Ne mijenjam put, u potpunosti sam posvećen tom cilju i vodit ću zagrebački SDP do pobjede na sljedećim lokalnim izborima", naglasio je Bernardić.

Ima li Bernardić šanse bez Milanovićeve podrške?

Hoće li novi šef u Praškoj biti Bernardić, Mrsić ili Maras, znat će se za nešto malo više od mjesec dana.

"Meni se čini da je veoma vjerojatno da će proći ili Mrsić ili Maras, koji su više ili manje dali do znanja da imaju neku indirektnu podršku predsjednika stranke. Mislim da nažalost, SDP još nije zreo da bi se suprotstavio katastrofalnoj politici svojeg predsjednika", kaže za Media servis politički analitičar Žarko Puhovski.

Prednost ipak daje kandidatu koji će nastaviti igrati na kartu aktualnog gradonačelnika Zagreba.

"Dokle god je Bandić toliko jak, a oni toliko slabi, oni nemaju zapravo, nikakvu realnu šansu. U tom pogledu mi se čini da je razumno da se SDP pojavi kao stranka koja će pokušati doći na neki način, barem mogućnosti kontrole Bandića ili njegove zamjene na narednim izborima", istaknuo je Puhovski.

Ako izgubi naredne unutarstranačke izbore, naš sugovornik Bernardiću ne predviđa blistavu političku budućnost, a ako dobije, zapravo će pobijediti Milanovića. Pa neka igre počnu.

Pročitajte više