Podignuta optužnica protiv zagrebačkog homofoba: Izvrijeđao i brutalno pretukao lezbijski par na Trešnjevci

PODIGNUTA je optužnica protiv muškarca koji je 22. lipnja oko 5.40 sati ujutro na zagrebačkoj Trešnjevci pretukao lezbijski par, a optužen je za kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz mržnje po osnovi spolne orijentacije, za što je predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Zagreb Pride na svojoj Facebook stranici nije krio zadovoljstvo načinom na koji se razriješio slučaj koji je duboko potresao cijelu LGBT zajednicu u Hrvatskoj.

"Dobre vijesti: protiv homofoba koji je 22. lipnja oko 5:40 sati u pretukao lezbijski par podignuta optužnica za kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz mržnje po osnovi spolne orijentacije, za što je predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine", stoji na Facebook profilu Zagreb Pridea.

Podsjetimo, napad se dogodio na zagrebačkoj Trešnjevci kada je muškarac prvo verbalno, a potom i fizički, napao dvije djevojke homoseksualne orijentacije. Policija je odmah pokrenula istragu, a zahvaljujući plasmanu vijesti u medijima pronađeni su svjedoci napada, čiji su iskazi bili ključni za podizanje optužnice.

"Da ste u Beogradu, ne bi se ovako usudile hodati gradom!"

Uznemiravanje i homofobni ispadi počeli su uoči samog napada, dok su djevojke čekale noćni autobus na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Iako su ga uglavnom ignorirale, obraćajući mu se jedino s porukom da ih ostavi na miru, on nije popuštao, već je s verbalnim zlostavljanjem nastavio i u noćnom autobusu.

"Da ste u Beogradu, ne bi se ovako usudile hodati gradom! Odvratne lezbače i pederi, treba vas sve pobit i popalit! BBB i huligani, je li ti to razumiješ?", samo su neke od uvreda koje je nepoznati muškarac uputio djevojkama.

Nakon što su izašle na stanici kod trešnjevačkog placa, verbalni napad pretvorio se u fizički - udarcima u glavu. Djevojke su nekako uspjele pobjeći, no on ih je sustigao kod rotora u Novoj cesti te ih je nastavio tući šakama i nogama po glavi i tijelu. Jedna od djevojaka uspjela je pozvati policiju nakon čega se napadač udaljio u nepoznatom pravcu, vrijeđajući i njih i policiju.

Jedna od djevojaka je zadobila frakturu vilice, rasječenu usnicu i potres mozga, dok je druga zadobila hematome i masnice po licu. Žrtve zločina iz mržnje policiji su na licu mjesta jasno naglasile da se napad dogodio iz mržnje zbog njihove spolne orijentacije.

Obavijestile su i Zagreb Pride koji je potom angažirao odvjetnike.

Pročitajte više