Politički inženjering u Europarlamentu: S dnevnog reda uklonjena rezolucija podrške Mađarskoj

ZASTUPNICI u Europskom parlamentu danas su izglasali rezoluciju kojom se Europska komisija poziva da "pomno nadgleda" promjenu spornih zakona koje je Mađarska donijela, kao i njihovu daljnju implementaciju.

U rezoluciji se navodi kako mađarske vlasti "trebaju pristati na preporuke, zamjerke i zahtjeve komisije i Vijeća Europe, te popraviti sporne zakone". Podsjetimo, riječ je o zakonima kojima se narušava neovisnost centralne banke, te prijevremeno šalju brojne suce u mirovinu.

Pokori se ili snosi sankcije

U dokumentu se ističe "ozbiljna zabrinutost" za stanje demokracije u Mađarskoj, vladavinu zakona, zaštitu ljudskih prava i sistema političke ravnoteže. Osim toga, rezolucija instruira još nekoliko odbora EP-a da prate situaciju u Mađarskoj, odnosno poštivanje mjera EU institucija, javlja The Parliament.

Podsjetimo, premijer Orban je najavio kako će napraviti tražene ustupke, svjestan da bez njih Mađarskoj neće biti odobrena nužna financijska pomoć. Međutim, pravni odgovor na zahtjeve Europske komisije u Bruxelles još nije stigao, a Mađarskoj je još ranije dan ultimatum da to naprave ili će u protivnom protiv njih biti pokrenut pravni postupak zbog niza prekršaja.

Alternativna rezolucija podrške Mađarskoj neobjašnjivo uklonjena s dnevnog reda

Valja napomenuti kako su dokument rezolucije pripremili klub Socijalista i demokrata, liberali (ALDE) i Zeleni, a sama rezolucija odobrena je 315 glasova za i 263 protiv. Iz toga se jasno vidi kako je postojala snažna opozicija glede ovakvog nastupa prema Mađarskoj, a u tome su prednjačili članovi UKIP-a, deklariranih euroskeptičnih zastupnika.

Oni su čak pokrenuli zasebnu inicijativu za donošenje rezolucije kojom se izražava potpora Mađarskoj vladi u sporu s Europskom unijom. Međutim, ova stranka tvrdi kako je sa glasačkog websitea u EP-u ta rezolucija u zadnji čas maknuta i nikad nije stigla na dnevni red.

Eurofili napadaju Mađarsku jer žele svu kontrolu nad njom

"To je očit pokušaj da se zastupnici zaustave u iskazivanju potpore Mađarskoj. Znali su da bi ishod bio neizvjestan, pa su se trikovima poslužili da nas zaustave. Bez obzira na to, podržat ćemo Mađarsku u sukobu s nasilnicima iz EU-a", kazao je zastupnik UKIP-a Gerard Batten, prenosi The Parliament.

"Mađarski narod bi trebao imati pravo odlučivati o vlastitom ustavu bez da zbog toga bude napad od strane Eurofila koji samo traže više kontrole nad mađarskom vladom", zaključio je Batten.

Ne zanimaju ih činjenice, samo osuda

Prihvaćanje ove rezolucije zanemaruje činjenicu da su pregovori između Mađarske i Europske komisije još uvijek u tijeku. Zašto ne mogu pričekati da se ti razgovori završe? Zato što njih ne zanimaju činjenice, već osuda mađarske vlade, koja je demokratski izabrana", kazao je mađarski zastupnik Kinga Gal.

Pročitajte više