Poljaci i Srbi protiv fiksiranja tečaja franka: "Hrvatsku će to koštati dosta novca"

Foto: FAH

NEĆEMO zamrznuti tečaj švicarskog franja, poručili su guverner Središnje banke Poljske Marek Belka i ministar financija Mateusz Szczurek.

Upravo je Poljska među zemljama EU najviše pogođena naglim rastom tečaja švicarskog franka. Građani Poljske koji su uzeli kredite u švicarcima, njih oko pola milijuna, od Vlade očekuju rješenje. No, poljska vlast nema namjeru povući isti potez kao i Vlada RH.

"Zamrzavanje tečaja franka na razini otprije 15. siječnja bila bi suštinska povreda ugovora. Ako netko uzima kredit u devizama kojima ne prima plaću, izlaže se ogromnom riziku", kaže guverner poljske središnje banke.

"Zamrzavanje bi značilo betoniranje gubitaka"

"Zamrzavanje tečaja franka na nekoj umjetnoj razini značilo bi samo betoniranje gubitaka. Govorimo o kreditima koji će živjeti još godinama. Umjetni tečaj mogao bi biti jako nepovoljan za ljude s kreditima jer poljski zlot može ojačati", rekao je za TVN24 ministar financija Szczurek, prenosi agencija Beta.

Kredite u švicarskim francima ima oko 569.000 Poljaka. Nekima su prošlog tjedna rata preko noći skočile i za više od 200 eura. No, poljska vlast tvrdi da samo 2,5 posto građana ima realnih problema s otplatom kredita, te da nema opasnosti za stabilnost financijskog sektora i gospodarstva.

Poljaci koji imaju kredite u švicarcima traže da im se omogući konverzija u nacionalnu valutu, po povoljnijem tečaju. Banke poručuju da su klijentima spremne omogućiti reprogram kredita i dužu otplatu kako bi rate bile prihvatljivije.

Vučić: Hrvatska država zbog fiksiranja tečaja morat će platiti dosta novca

Slične probleme ima i susjedna Srbija, u kojoj ima oko 22.000 korisnika kredita u švicarskim francima. Aleksandar Vučić, premijer Srbije, obećao je da će pomoći građanima koji ne mogu plaćati rate kredita. No, ni njemu nije prihvatljiv hrvatski model rješavanja ovog problema.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti. Nećemo slijediti primjer Hrvatske koja je fiksirala tečaj. Mi to ne radimo s eurom, niti s dolarom, niti planiramo to raditi s frankom. Hrvati su fiksirali tečaj i njihova država će morati platiti dosta novca zbog toga", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Pročitajte više