Prava slika nezaposlenosti: U godinu dana izgubljeno preko 17 tisuća radnih mjesta

Ilustracija: Index

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosincu je nastavljen trend smanjenja broja zaposlenih, na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Od kolovoza 2014. kontinuirano se bilježi mjesečni pad broja zaposlenih pa je njihov ukupan broj u prosincu pao na 1,303 milijuna što je za 13.287 osoba manje u odnosu na studeni (-1,0%), navode analitičari RBA.

U godinu dana izgubljeno 17,4 tisuće radnih mjesta

Promatrano na godišnjoj razini, prosinac je potvrdio nastavak negativnog trenda u kretanju ukupnog broja zaposlenih koji bilježi kontinuiranu kontrakciju koja datira još od rujna 2009. godine. U prosincu prošle godine u odnosu na isti mjesec 2013. broj zaposlenih je niži za 17.488 osoba (-1,3%). U usporedbi s prosincem iz pretkrizne 2008. godine, ukupan broj zaposlenih je niži za gotovo 216 tisuća ili -14,2%.

Loši trendovi u kretanju broja zaposlenih vidljivi su i u kumulativnim podacima na razini cijele godine: u razdoblju od siječnja do prosinca 2014. prosječan broj zaposlenih kretao se na razini od 1,333 milijuna te je niži za gotovo 25 tisuća osoba (-1,8%) u odnosu na prosječnu zaposlenost u 2013.

Nema oporavka ni u budućnosti

Posljednji podaci za prosinac pokazuju da se u strukturi zaposlenih 84% odnosi na zaposlene u pravnim osobama, dok se na zaposlene u obrtu i slobodnim profesijama odnosi tek 14% od ukupno zaposlenih (ostatak od 2% zaposlenih pripada osiguranicima poljoprivrednicima).

"Osim dugogodišnjih strukturnih problema na hrvatskom tržištu rada, niska razina poslovnog optimizma, uz još uvijek velike poduzetničke barijere posljedično rezultiraju izostankom značajnijih investicijskih projekata, stoga su mogućnosti novog (samo)zapošljavanja i u narednom razdoblju na iznimno niskom razinama. Bez oporavka realnog sektora u gospodarstvu nisu izvjesna poboljšanja u pogledu broja zaposlenih, kako u srednjoročnom tako i u dugoročnom razdoblju", smatraju analitičari RBA.

Pročitajte više