Prvi izbori u Japanu nakon katastrofe u Fukushimi: Izlazne ankete potvrdile uvjerljivu pobjedu liberala

Foto: AFP

LIBERALNA demokratska stranka (LDP) uvjerljivo je pobijedila na japanskim općim izborima i vraća se na vlast nakon tri godine provedene u oporbi, pokazali su rezultati objavljeni po zatvaranju birališta. LDP je osvojio 296 od 480 zastupničkih mjesta u parlamentu. Vladajuća Japanska demokratska stranka (PDJ) premijera Yoshihika Node osvojila je samo 65 mandata.

Čelnik liberala Shinzo Abe tako će se vratiti na premijerski položaj nakon pet godina. PDJ je nakon povijesne pobjede 2009. godine, kada je okončana polustoljetna vladavina liberala Japanom, razočarao birače koji su stranci zamjerili nerješavanje društveno-gospodarskih teškoća i neispunjenje obećanja. Povjerenje je PDJ izgubio i zbog tsunamija koji je u ožujku 2011. izazvao havariju nuklearne elektrane Fukushima, a vlada je, prema mišljenju Japanaca, propustila djelovati kompetentno i brzo.

Fokus predizborne kampanje bio je na rješenjima za prevladavanje recesije i zaustavljanje deflacije, kao i pitanju upotrebe nuklearne energije.

Pročitajte više