Pusić: Nema problema s Europskom komisijom zbog Perkovića!

Foto: Darko Tomas/Cropix

HRVATSKA i Litva na zajedničkoj su svečanosti u Bruxellesu obilježile ulazak u članstvo Europske unije i preuzimanje predsjedavanja.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova poslova Vesna Pusić rekla je da se Hrvatska željela zahvaliti svim ljudima koji su Bruxellesu godinama podržavali hrvatsko pristupanje i pomagali u svakom pogledu. Pusić je rekla da ne očekuje probleme s Europskom komisijom kada je u pitanju Zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga.

"Ne očekujem ni najmanje problema. Mi ćemo se oko toga savjetovati, razgovarati s Komisijom i usuglasiti da za obje strane bude prihvatljivo. Sigurna sam i već smo na putu da to bude riješeno." Komentirajući primjedbe iz Njemačke da je Hrvatska izdala prijatelja sačekavši ratifikaciju pa zatim donijela sporan zakon, Pusić je rekla kako su hrvatski prijatelji i ostale članice Europske Unije. Naglasila je kako je problem višeslojan.

"Njemačka je imala mogućnost da odredi i izabere na koje slučajeve će se primjenjivati europski uhidbeni nalog. Tek države koje su ulazile u EU 2004. više nisu imale tu mogućnost. Prema tome višeslojna je ova tema , ali neće izazvati neki ozbiljni problem, niti izaziva iskreno rečeno."
 

Pročitajte više