Radionica o pravima nacionalnih manjina održava se u Zagrebu

Ilustracija: Shutterstock

DANAS će se održati treća radionica u sklopu projekta "Osvješćivanje građana u svrhu učinkovitije provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, suzbijanje stereotipa i predrasuda prema Romima", odobrenog udruzi "Ne boj se - Madara" od strane Grada Zagreba, Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva.

Tema prvog predavanja na temu statusnih pitanja bila je ostvarivanje statusnih prava pripadnika romske nacionalne manjine na području Grada Zagreba te s time u vezi slučajevi diskriminacije pripadnika romske nacionalne manjine pri podnošenju zahtjeva za odobravanje produženog ili trajnog nastanjenja te primitka u hrvatsko državljanstvo.

Na drugom predavanju za statusna pitanja, koje će se održati danas u 14 sati, osim o navedenim statusnim problemima razgovarati će se i o problemima apatrida, osoba bez državljanstva.

Tijekom diskusije na prvom predavanju predloženo je da je o nekim pitanjima potrebno razgovarati sa djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su u mogućnosti saslušati preporuke romske zajednice vezano uz promjenu Zakona ili donošenje novog Zakona za ostvarivanje statusa stranca u Republici Hrvatskoj. Poziv na predavanje upućen je i ministru i zamjeniku ministra MUP-a, odnosno osobama iz MUP-a koje će biti u mogućnosti odgovoriti na upite, te Ministarstvu uprave.

Pročitajte više