Radnici RIZ-a "otvorili" Markov trg, Čačić ih odbio primiti: "Oni su dionice dobili `93 pa su ih odlučili prodati"

NAKON sedam godina zabrane, s početkom u 9 sati, danas su održani prvi prosvjedi na Markovom trgu, oni radnika RIZ-odašiljača. Na Markovom trgu okupilo se 150 prosvjednika, radnika RIZ-odašiljača, koji žele, kažu, sami upravljati ovom tvrtkom i to po modelu radničkog dioničarstva, da budu svoj na svome i sami zarađuju kruh za sebe i svoje obitelji.

Ogorčeni su odlukom Vlade da unatoč njihovom protivljenju u Upravu postavi dva vanjska člana umjesto njihovih predstavnika. Na Markov trg su stigli oboružani zviždaljkama i transparentima. Na Markov trg stigao je i premijer Zoran Milanović, oni su ga dozivali. Ušli su i u Vladu, gdje im je rečeno da će ih primiti nešto kasnije. Iako su tražili sastanak s potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, on ih je odbio primiti poručivši kako za to nema potrebe. "S njima se već razgovaralo. Oni su dionice dobili `93 pa su ih odlučili prodati", rekao je Čačić.

"Traže svoje pravo, traže radničko dioničarstvo, traže pravo na rad i pravo na opstanak sebe i svoje obitelji"

Ovo je već treći prosvjed radnika RIZ-odašiljača u Zagrebu, ujedno prvi na Markovom trgu nakon nedavno ukinute zabrane okupljanja nezadovoljnika pred Vladom i Saborom. Zaposlenici, njih 240, od države kao većinskog vlasnika traže da sami upravljaju uspješnom izvoznom tvrtkom po modelu radničkog dioničarstva.

Izravni povod novom prosvjedu je ignoriranje zahtjeva za razgovor od strane Ministarstva gospodarstva, kaže predsjednik SSSH Mladen Novosel. "Tako se poklopilo. Radnici su prisiljeni, nažalost, na Markovom trgu tražiti mogućnost socijalnog dijaloga. Nismo željeli sada otvarati Markov trg i prosvjedovati, već razgovarati. No, očito je da druga strana za to nema interes", rekao je Novosel.

"Traže svoje pravo, traže radničko dioničarstvo, traže pravo na rad i pravo na opstanak sebe i svoje obitelji", istaknuo je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

"S njima se već razgovaralo. Oni su dionice dobili `93 pa su ih odlučili prodati"

Na Markovom trgu čekali su da ih netko primi jer to je, kažu, zadnja šansa da nakon duge četiri godine riješe ovaj problem i vrate otetu imovinu. Kako su dolazili visoki Vladini dužnosnici oni su ih dočekivali uzvicima i zvižducima, a posebno su se željeli sastati s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem. Čačić je poručio kako neće primiti radnike RIZ-a jer za to nema potrebe. "S njima se već razgovaralo. Oni su dionice dobili `93 pa su ih odlučili prodati", rekao je Čačić.


"On je očito taj koji misli da može donositi odluke o radničkom dioničarstvu i zanima nas zašto nitko ne odgovara na naše poruke i apele", pitaju se radnici. Naime, Vlada je već donosila odluke o prodaji dionica radnicima i to na zahtjev Ministarstva gospodarstva pa se radnici RIZ-a pitaju zašto se radničko dioničarstvo nudi Uljaniku, a RIZ-u osporava. Radnici kažu kako ne žele probleme rješavati na ulici, ali ništa drugo im ne preostaje.

Inače, bivšem predsjedniku Uprave Robertu Inkretu radnici su zabranili ulazak u RIZ. Istodobno doznajemo kako Agencija za upravljanje državnom imovinom traži izvanrednu skupštinu društva iako je redovna zakazana za 31. kolovoza kako bi se imenovala nova dva člana Nadzornog odbora i promijenila Uprava društva. Na Trgovačkom društvu još bi danas mogla biti donesena odluka o imenovanju dva člana NO.

Ministarstvo gospodarstva: Takvo poslovanje prije ili poslije neminovno vodi u propast

"Vezano za upite novinarskih redakcija o Društvu RIZ- odašiljači d.d. u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, u cilju točnog informiranja javnosti, dostavljamo sljedeću informaciju:

RIZ-odašiljači d.d. 2008. godine dokapitaliziran je s 88 milijuna kuna, što je djelomično iskorišteno za pokriće svih dotadašnjih gubitaka većih od 35 milijuna kuna. Negativno poslovanje nastavilo se i nakon toga, te su do danas u protekle četiri godine kumulirani novi gubici veći od 51 milijuna kuna. Samo u 2011. godini iskazani gubitak iznosio JE 4,84 milijuna kuna, a u prva dva kvartala ove godine procijenjeni gubitak veći je od sedam milijuna kuna. Takvo poslovanje prije ili poslije neminovno vodi u propast. Uz to, Nadzorni odbor na svojoj 8. sjednici održanoj 2. travnja ove godine nije prihvatio godišnja financijska izvješća radi primjedbi na njihovu vjerodostojnost.


U takvoj situaciji Republika Hrvatska kao većinski vlasnik, koji u posjedu ima 64,1 posto dionica, ima pravo i obvezu objektivnog uvida u stvarno financijsko stanje, kao i imenovanje svojih predstavnika u NO i Upravu društva, koji će stabilizirati poslovanje Društva i pokrenuti novi razvojni ciklus. Stoga je VRH na sjednici održanoj 5. travnja ove godine usvojila Zaključak s preporukom imenovanja novih članova Nadzornog odbora i Uprave.

Nužno je provesti stabilizaciju poslovanja i utvrditi stvarno stanje u Društvu što je ujedno i u najboljem interesu zaposlenika.

Tijekom pretvorbe RIZ-Odašiljači d.d. provedene 1993. godine, koju sindikat danas u svom letku pripremljenom za medije naziva kriminalnom, radnici su pod vrlo povoljnim uvjetima postali vlasnici RIZ-Odašiljači d.d., da bi nakon toga 2009. godine većinski vlasnici, uz nekoliko pojedinaca, postali fondovi i skrbnički računi kojima su zaposlenici prodali svoje udjele. U pretvorbi je sudjelovao i tadašnji direktor i sadašnji član Uprave g. Milić Bijelić"
.

Inkret: Radnici su već bili vlasnici dionica pa su ih prodali tajkunima

U 10.30 sati je stigla i objava za medije u ime člana Uprave RIZ odašiljača Roberta Inkreta, imenovanog od strane većinskog vlasnika poduzeća - države, a nastavno na današnje prosvjede na Markovom trgu. Prenosimo je u cijelosti:


RIZ odašiljači hitno trebaju zakonitu Upravu i Nadzorni odbor: Da bi se o provedbi RIZ - ESOP-a moglo ozbiljno razgovarati s većinskim vlasnikom poduzeća, državom, treba provesti vladinu odluku te omogućiti uvid u poslovanje!

"Zbog nepoštivanja odluka Vlade Republike Hrvatske o imenovanju nove Uprave i Nadzornog odbora RIZ odašiljača, poduzeća u većinskom vlasništvu države, nemoguće je zakonski provoditi bilo kakve odluke i izmjene eventualnog plana za radničko dioničarstvo (ESOP). Sadašnje akcije i vođenje poslovanja dvojice smijenjenih članova Uprave, koji odbijaju vladine odluke, nemaju nikakvo zakonsko uporište.

Danas je pred Trgovačkim sudom u 11 sati zakazano ročište gdje se očekuje donošenje odluke koja bi većinskom vlasniku AUDIO-u omogućila imenovanje dva preostala člana Nadzornog odbora i zakonsko sazivanje skupštine Društva. 

Zanemarena je pritom činjenica da Vlada RH kroz svoju odluku iz travnja o imenovanju novih članova NO i Uprave zapravo zahtijeva uvođenje reda i bolji nadzor nad poslovanjem RIZ-a, poduzeća koje već godinama posluje s gubicima, gomila dug prema državi i čak ne uplaćuje redovito doprinose radnicima. Zahtjev Sindikata metalaca - Industrijskog sindikata nastavak je višemjesečnog nastojanja smijenjenih članova Uprave, Milića Bijelića i Stjepana Planinića da svoje ignoriranje odluka većinskog vlasnika poduzeća opravdaju plasiranjem lažnih teza o namjernom uništavanju poduzeća po modelu Kamenskog.

Prešućuju se pritom stvarne činjenice o poslovanju i teškoj financijskoj situaciji u RIZ-u, pa bi uvid u poslovanje trebao dati odgovore na pitanja gdje je potrošeno 88 milijuna kuna koje je država RIZ-u uplatila još 2009. godine te kako je od tada do danas stvoreno još novih 44 milijuna kuna gubitaka, o kojima nitko ne želi govoriti. U posljednje četiri godine zabilježen je i pad prihoda veći od 50 posto, dok je zaduženost samo u prvoj polovici ove godine porasla za više od 20 milijuna kuna. Drugim riječima sama provedba ESOP-a na kojoj se sada inzistira ne garantira ni bolje upravljanje poduzećem niti veću zaštitu interesa zaposlenika. Sigurno je samo to, da poražavajuće brojke nikako ne mogu biti rezultat rada nove Uprave, koja zbog spomenute opstrukcije prava većinskog vlasnika ne uspijeva ni sjesti na svoja radna mjesta.

Naime, odlukom Vlade RH iz travnja ove godine, za predsjednika Uprave imenovan je Kamilo Vrana, a za članove Uprave Robert Hirc i Robert Inkret, dosadašnji Predsjednik Uprave, kojemu je čak zabranjen ulaz u Društvo. Odluku o zabrani ulaska donijeli su Bijelić i Planinić, koji su i dosad Inkreta preglasavali u skladu sa statutom Društva. Uz pomoć sindikalne povjerenice Marine Glokević, odmetnuti članovi Uprave na različite načine nastoje spriječiti provođenje odluke Vlade RH te time Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), osporavaju zakonsko pravo formiranja Nadzornog odbora i Uprave Društva. Radnicima se pritom manipulira konstrukcijama o neizvjesnosti njihovih radnih mjesta i budućnosti pod novoimenovanom Upravom.

Neizvršavanjem vladine odluke većinskom je vlasniku onemogućen uvid u poslovanje RIZ-a, dok se od njega istovremeno traži da podupre kompleksan plan čija bi se provedba trebala financirati dodatnim zaduživanjem poduzeća u gubicima. Valja spomenuti da se prešućuje i činjenica da su radnici ranije već bili vlasnici dionica pa ih prodali tajkunima u jeku privatizacije s početka devedesetih godina prošlog stoljeća".

Pročitajte više