Radovi vrijedni 40 milijuna kuna: Željeznički kolodvor u Sisku ipak neće biti premješten

Ilustracija: Hina

PROŠLE je godine započela rekonstrukcija željezničkog kolodvora u Sisku, a ukupna vrijednost radova je oko 40 milijuna kuna. Ispod kolodvora otkriveno je arheološko nalazište iz doba Rimskog Carstva, toliko vrijedno da se razmišljalo o premještanju kolodvora, kako bi se ono ne samo sačuvalo nego i trajno predstavilo javnosti.

Ipak, do njegovog izmještanja neće doći. Moglo se to iščitati iz radnog sastanka kojeg su održali gradski čelnici s predstavnicima Ministarstva kulture i HŽ infrastrukture.

Budući da se radi o jedinstvenom nalazu u Hrvatskoj, potrebno je pronaći kompromis između ljepote baštine i tehnologije 21. stoljeća. Tako je predloženo da se nalaz izmjesti, ali da se kvalitetno prezentira javnosti.

"Stoga je dogovoreno da se ostatak Rimskog foruma, za koji se pretpostavlja da se nalazi, napravi sondiranjem neinvazivnim metodama, da se otkriju njegovi obrisi, da se ovaj postojeći nalaz o trošku HŽ Infrastrukture spremi i da se pripremi za prezentaciju na jednoj od lokacija u blizini."

Rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Predstavnici HŽ Infrastrukture predložili su i financiranje čuvanja nalaza do njegove konačne prezentacije. Međutim, konačnu odluku tek treba donijeti Vijeće za kulturna dobra.

U slučaju pozitivnog rješenja, radovi bi se na kolodvoru mogli nastaviti već na jesen.

Pročitajte više