Recesija se nastavlja šestu godinu za redom, a najavljuje se još lošija gospodarska situacija

Foto: FAH

"RAST izvoza i dobra turistička sezona nisu uspjeli nadoknaditi slabost investicija i potrošnje, pa je hrvatsko gospodarstvo, procjenjuje se, palo i u trećem ovogodišnjem tromjesečju, već 12. kvartal zaredom", objavio je jutros HRT dodajući da će Državni zavod za statistiku objavit potkraj idućega tjedna prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju. HTV prenosi kako  je osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenilo u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini.

BDP pao i u trećem tromjesečju, 12. kvartal zaredom

"Pritom svi očekuju pad - u rasponu od 0,4 do 1 posto. Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to nešto blaži pad gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je skliznulo 0,8 posto", objavio je HRT dodajući da tržište rada i dalje obilježava pad zaposlenosti. Uz visoku razinu pesimizma i nastavak procesa razduživanja stanovništva to ograničava rast osobne potrošnje

"Makroekonomisti u trećem tromjesečju očekuju i daljnji pad investicija, na što, među ostalim, upućuje pad građevinske aktivnosti. Prema podacima DZS-a, u prvih osam mjeseci građevinski su radova prema izvornim indeksima pali za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekujemo nastavak pada investicija, što potvrđuju podaci iz građevinarstva koje se i dalje nalazi u dubokoj recesiji. Osim toga, ne uočavamo ni poboljšanja u poslovnom okruženju, a ni u izgledima za iduću godinu, što uvelike ograničava potencijalne investicije" navodi se u anketi Hine koju prenosi HRT.

Podsjeća se da su  međunarodne institucije u međuvremenu povećale procjene pada hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini. Tako je nedavno Europska komisija procijenila da će pad BDP-a iznositi 0,7 posto, a ne 0,6 posto, koliko je očekivala prije. Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je, pak, procjenu pada hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini s 0,6 na 0,8 posto.

"To znači da se recesija nastavlja šestu godinu zaredom, a kao jednu od ključnih kočnica rasta makroekonomisti navode fiskalnu prilagodbu, koju od Hrvatske traži Europska komisija", zaključuje se na kraju.

Pročitajte više