"Rodit ću na livadi, neka mu Bandić bude kum": Bolje da u gradskom stanu žive štakori nego obitelj?

Screenshot i video: Živi zid

OVO JE priča o jednoj uskoro peteročlanoj obitelji koja je ostala bez krova nad glavom. Nakon što su izbačeni iz podstanarskog stana, jer više nisu mogli plaćati stanarinu i režije, trudna Ivana Cvjetičanin i Ivan Lupoglavac sa svoje dvoje djece uselili su u prazni stan u vlasništvu grada Zagreba. U teškoj situaciji su se našli zbog činjenice da su zbog posljedica prometne nesreće ostali privremeno nesposobni za rad.

"Morala sam kao majka dvoje djece i sad s trećim na putu odlučiti hoću li imati djeci dati što za jesti ili ću platiti stan", ispričala je Ivana Cvjetičanin koju od poroda dijele još manje od dva mjeseca. Kaže kako su u gradski stan, kojem su od ranije bila razvaljena vrata i koji je bio prepun mrtvih štakora i smeća, ušli jer su na to bili primorani: "Mi smo tri kontejnera smeća izbacili iz ovog stana".

Zbog ulaska u gradski stan privela ih je i policija, ali deložirati ih se, po zakonu, ne može sve dok sud odluku o tome ne donese na osnovu tužbe Grada Zagreba, kao vlasnika stana, a koja zasad nije podnesena. Policija im je čak, nakon ispitivanja, vratila ključ od brave koju su postavili na stan. No, dva dana kasnije policija ih je ponovno došla privesti.

"Šta sad? Spavat ćemo tu na cesti ili u policijskoj postaji. Bandić je rekao da neće ni jednom građaninu grada Zagreba dozvoliti da se nađe na cesti. Ja ću sada novog građanina grada Zagreba rodit ovdje na ovoj livadi, ja želim da mi Bandić bude kum, tom djetetu koje će se rodit na livadi", kazala je u suzama Ivana Cvjetičanin.

Stanovi zjape prazni i propadaju, a obitelji žive na ulici

Podsjetimo, aktivisti Živog zida već neko vrijeme provode akciju useljavanja obitelji u prazne stanove. Prva je "na udaru" bila zgradu u vlasništvu Zagrebačke banke na Črnomercu, a osim bankama čuvanje praznih stanova dok su čitave obitelji bez krova nad glavom zamjera se i gradskim upravama.

"Grad Zagreb u svojem vlasništvu ima tisuće praznih stanova, s druge strane postoje tisuće obitelji s neriješenim stambenim pitanjem. Umjesto da se u prazne stanove usele živi ljudi, Grad dopušta da oni propadaju i uz to još troši milijune kuna na privatne zaštitarske firme koje ih čuvaju od potencijalnih stanara. Jedini koji zarađuju u toj apsurdnoj situaciji su privatne zaštitarske firme koje ubiru milijune kuna na račun građana", ističu iz Živog zida.
 

Pročitajte više