Rojevi pčela lete Zagrebom: Ne paničarite i ne koristite insekticide, nazovite 112 ili 192 i stižu pčelari!

Foto: Guliver Image/Getty Images

POSLJEDNJIH dana pčelari - volonteri iz šest zagrebačkih pčelarskih udruga, raspoređenih po različitima dijelovima grada, svakodnevno pomažu svojim sugrađanima - hvataju rojeve pčela te ih adekvatno zbrinjavaju. Tako su Nikola Rustan i Vladimir Jarni iz Pčelarskog društva "Lipa" dosad imali već 50 intervencija! A kako trebate postupiti ako opazite roj pčela na gradskom području, pročitajte u nastavku.

PORUKA GRAĐANIMA: Ako opazite roj pčela, ne paničarite i ne koristite insekticide, samo nazovite 112 ili 192 i pčelarsko dežurstvo izlazi na teren!

"Zbog duge zime te naglog i kratkog proljeća sezona rojenja je ove godine zakasnila, tako da se ovih dana rojevi pčela mogu očekivati i u najužim središtima hrvatskih gradova. Rojenje je prirodno stanje pčela, to je njihovo razmnožavanje i u tom stanju pčele nisu niti malo agresivne i ne bodu. Inače, pčele ubadaju samo onda kada se osjete ugroženima - u svrhu obrane, a ne napada. Ako vam slete na glavu ili bilo koji otkriveni dio tijela, ne treba paničariti niti mahati rukama i lupati po njima, one će se same dignuti kada se udaljite iz blizine njihovog roja.

Isto tako, molimo građane da pčele nikako ne špricaju insekticidima (ako ih primjerice pronađu u roletama, u uglovima zgrada, svojih stanova...) jer su one višestruko korisne, ne samo zbog meda, nego i zbog oprašivanja. Naime, isključivo pčele su zaslužne za rast 80 posto poljoprivrednih kultura kojima se čovjek svakodnevno hrani. A svi znamo što je Albert Einstein još davno zaključio: `Kad bi nestalo pčela, čovječanstvo bi u roku četiri godine izumrlo!`", poručuju iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Kako se ne bi ostvarilo Einsteinovo predviđanje, iz Hrvatskog pčelarskog saveza mole da ukoliko primijetite roj pčela - ne intervenirate sami, već odmah nazovete službe 112 ili 192 i dežurna pčelarska ekipa će vrlo brzo reagirati! "Ista je procedura i za stršljene ili ose. Samo smireno...", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više