Rovinj svečano obilježio tri milijuna turističkih noćenja

Ilustracija: Shutterstock

ROVINJ je treći put za redom dostigao brojku od tri milijuna noćenja, što ga već četvrtu godinu svrstava na prvo mjesto po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Ostvareno je i 416.412 dolazaka što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja porast od dva posto, rekla je danas na početku prigodne svečanosti obilježavanja ovog događaja, direktorica Turističke zajednice grada Rovinja Odette Sapač.

"Rovinj je treći put zaredom, 18. rujna, znači jučer, na isti dan kao prošle godine, dostigao brojku od tri milijuna noćenja, što ga već četvrtu godinu svrstava na prvo mjesto po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Međutim, ostvareno je više dolazaka u odnosu na prošlu godinu i to za dva posto", istaknula je Sapač.

Zadovoljstvo rovinjskim uspjehom nije krio niti rovinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Giovanni Sponza, koji je u svom obraćanju rekao kako su pred Rovinjom u budućnosti još mnogi izazovi i kako će Rovinj taj svoj status uvijek morati iznova dokazivati. "U jednoj rečenici, direktorica Odette Sapač je rekla da su novi izazovi pred nama. Ja bih rekao, osim novih izazova, da su pred nama nove zadaće, da pred cjelokupnim gospodarstvom, pred turističkom privredom, pred sveukupnom javnom upravom, ali isto tako i svim udrugama iz civilnog sektora, stoji jedna obaveza osiguranja daljnjeg razvoja Rovinja, usudio bih se kazati, u jedan zdravstveni, znanstveni, kulturni i turistički prepoznatljiv centar u Europi", kazao je Sponza.

Između deset najuspješnijih hrvatskih turističkih gradova, čak ih je sedam iz Istre, istaknuo je istarski župan Valter Flego. "A znamo da u životu, sportu, turizmu, uvijek je lakše napadati, nego braniti. Uvijek je lakše osvajati nego ostati na čelu, ostati na vrhu. Rovinj je to uspio, Istra je to uspjela, vi ste to uspjeli. Zato vam ja od srca čestitam na postignutim rezultatima. Čestitam svima koji su utkali dio sebe, dio svog rada, svoje vizije, energije, svog entuzijazma u ovaj uspjeh, u ovu brojku koja je danas ovdje ispred nas", rekao je Flego.

Na svečanosti je bio nazočan i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević i ovom prigodom rekao. "Rovinj je i dalje prepoznatljiv. I dalje može, svake godine iznjedriti neke nove proizvode i neke nove atraktivnosti, a to je jedini motiv dolazaka novih gostiju", naglasio je Ivošević.Kada je o Rovinju riječ, prema strukturi noćenja po zemljama pripadnosti, najbrojniji gosti bili su iz Njemačke, s ostvarenih 980 tisuća noćenja, što je na nivou prošle godine, potom slijede Austrijanci, Talijani, Nizozemci i državljani Velike Britanije s ostvarenih 123 tisuće noćenja s učešćem od četiri posto i porastom od 53 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte više