"Rusija Rusima" i "White power": U Moskvi 400 uhićenih u neredima nakon ubojstva 25-godišnjaka

Screenshot: YouTube

RUSKA policija uhitila je najmanje 400 osoba u neredima koji su bjesnili sa subote na nedjelju u južnom dijelu Moskve nakon ubojstva 25 godišnjeg mladića.

Neredi su izbili nakon ubojstva mladića kojeg je navodno ubio doseljenik s Kavkaza. Nekoliko stotina prosvjednika upalo je u trgovački centar razbijalo i tražilo radnike doseljenike uz povike "Rusija Rusima" i "White power".

Gomila je u nedjelju provalila u skladište u južnom dijelu grada, bacajući kamenje i lomeći sve oko sebe. Policija je procijenila da je u gomili bilo oko 350 osoba, dok svjedoci događaja smatraju da ih je bilo oko tisuću.

Nasilje je uslijedilo i nakon slične situacije u obližnjem trgovačkom centru. Gomila je zahtijevala od policije da pronađe ubojicu 25-godišnjeg Rusa, kojeg je navodno ubio muškarac porijeklom s Kavkaza.

Izvještaji navode kako se policija nije miješala dok su prosvjednici pljačkali skladište i trgovački centar te da su kasnije priveči one koji su ostali na mjestu događaja. Masa je počela gađati policiju bocama. Policija je uzvratila i počela privoditi sve prisutne, uključujući i novinare.

Ozlijeđeno je ukupno deset osoba, od kojih su pet policajci.

25-godišnji mladić izboden je prošlog tjedna što je potaknulo nove napetosti između Rusa i ruskih državljana doseljenih s kavkaskog područja. Šef moskovske policije kaže da se radilo o ekstremistima i provokatorima, koji su uglavnom bili pijani.

Pročitajte više