Rutte od Putina traži pristanak na osnivanje UN-ova suda za MH17, njemu je to "neprikladno"

Foto: FAH

NIZOZEMSKI premijer Mark Rutte danas je u telefonskom razgovoru uputio "žuran poziv" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pristane na osnivanje UN-ova posebnog suda za nesreću zrakoplova MH 17 koji je u srpnju 2014. srušen iznad istoka Ukrajine.

Mark Rutte je "uputio žuran poziv ruskom predsjedniku kako bi se omogućilo suđenje krivcima za nesreću MH17 na UN-ovu sudu", ističe nizozemska vlada na svojoj internetskoj stranici.

Vjeruje se da su proruski pobunjenici krivi za rušenje zrakoplova

Osnivanje tog međunarodnog suda traži više zemalja, napose Malezija, Nizozemska, Australija, Ukrajina i Belgija. U tome ih podupiru London, Washington i Pariz koji optužuju proruske ukrajinske pobunjenike za rušenje zrakoplova.

Glasovanje se treba održati u srijedu oko 15.00 h po lokalnom vremenu u New Yorku, ali Rusija se i dalje odlučno protivi tom prijedlogu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Moskva uložiti veto na rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa sa 298 putnika i članova posade, priopćio je Kremlj.

Putin osnivanje suda smatra neprikladnim

U priopćenju se prenosi Putinova ocjena da osnivanje suda "nije prikladno", budući da Rusija ima puno pitanja u vezi s istragom kojoj je imala ograničen pristup.

Kijev i Zapad sumnjaju da su proruski separatisti u Ukrajini srušili zrakoplov raketom zemlja-zrak tipa Buk.

Moskva odlučno odbija optužbe i upire prstom na ukrajinske vojnike.

Pročitajte više