S lakoćom nalaze nove partnere: Iran potpisao 250 poslovnih ugovora sa zemljama Južne Amerike

KAMBIZ Jalali, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova zadužen za odnose s Latinskom Amerikom, jučer je kazao kako je Iran sa zemljama Južne Amerike u zadnjih par godina, odnosno tijekom Ahmadinedžadovog mandata, potpisao čak 250 ugovora o gospodarskoj suradnji.

On je novinarima kazao kako se ugovori uglavnom fokusiraju na pojačanje trgovinskih veza sa zemljama Južne Amerike, ali i na pružanje inženjerskih i tehnoloških usluga tim zemljama. Napomenuo je kako za obje strane postoji plodno tlo da se međusobna suradnja razvije i produbi, javlja agencija IRNA.

Ukazujući na brojne zajedničke dodirne točke Irana i Latinske Amerike, poput "ljubavi za mirom, pravdom i demokracijom", Jalali je kazao kako su zemlje Južne Amerike uspjele osvojiti posebnu poziciju na međunarodnom tržištu zahvaljujući visokim industrijskim potencijalima, povoljnoj investicijskoj klimi i slobodnom tržištu, a od toga bi morao profitirati i Iran.

Jalali je domaćin delegacije iz južnoameričkih zemalja koja je u dvodnevnom posjetu Iranu. razgledat će nekoliko lokacija na obali Perzijskog zaljeva gdje se planiraju zajedničke investicije i suradnja na polju petrokemije i energetike.

Pročitajte više