Sastao se krizni stožer Ministarstva zdravlja: Nema opasnosti od širenja ebole

Foto: Hina

DANAS u 12 sati započeo je sastanak kriznog stožera hrvatskog Ministarstva zdravlja i to zbog sumnje da se u Austriji pojavio prvi slučaj zaraze smrtonosnom ebolom. U međuvremenu se pokazalo da u Austriji za sada ipak nema zaraze ebolom.

Nakon sastanka iz kriznog stožera su izvijestili kako nema opasnosti od širenja ebole u Hrvatskoj i Europskoj uniji te da nema razloga za paniku. Također su izvijestili kako će biti pojačan nadzor na graničnim prijelazima, kao i da kod 18 osoba koje se nalaze pod nadzorom zasad nema simptoma obolijevanja.

"Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora i dalje provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole – hemoragijske groznice u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji", stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Podsjetimo, u Austriji su otkrivena dva sumnjiva slučaja oboljenja od ebole, izjavio je u utorak guverner regije Gornje Austrije. Pacijenti su u Austriju stigli iz Nigerije 13. kolovoza i kod njih su uočeni simptomi groznice, rekao je Josef Pühringer. Pod visokim mjerama osiguranja prebačeni su u regionalnu bolnicu i smješteni u izolaciju.

Nalazi potvrdili - u Austriji nema ebole


Sumnja u virus ebole kod dvaju pacijenata u Austriji otklonjena je, objavile su nadležne austrijske vlasti, a prenosi agencija APA.

U obadva slučaja sumnja je otklonjena u utorak na večer, izjavio je zemaljski poglavar Gornje Austrije Josef Puehringer, pozivajući se na analizu krvi u institutu Bernard Nocht u Hamburgu.

Rezultate je potvrdilo i austrijsko ministarstvo zdravstva.

"Rezultat testa u oba slučaja bio je negativan", priopćilo je ministarstvo.

Dva Nigerijca, koja su u prošlu srijedu poslovno doputovala u Austriju iz Lagosa preko Dubaija žalila su se na povišenu temperaturu. Obojica su nakon toga stavljeni u izolaciju, u kojoj su zadržani sve dok sumnja u ebolu nije otklonjena.

Ebola se prenosi izravnim kontaktom

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka.

Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole.


Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.

Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.

Pročitajte više