Sjevernokorejski diktator pojavio se nakon 40 dana u javnosti

Foto: Hina

SJEVERNOKOREJSKI čelnik Kim Jong Un proteklih se dana pojavio u javnosti po prvi puta od početka rujna posjetivši, kako su izvijestili državni mediji u utorak, novu stambenu četvrt izgrađenu za znanstvenike koji rade na svemirskom programu njegove zemlje i novoizgrađeni znanstveni institut.

Kim Jong Unova duža odsutnost iz javnog života potaknula je nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju i političkoj moći. Kim se u javnosti nije pojavio od koncerta 3. rujna kojem je nazočio sa svojom suprugom, a propustio je obilježavanje važne političke obljetnice prošlog petka kao i nedavno zasjedanje sjevernokorejskog parlamenta.

Agencija KCNA je vijest o Kimovom obilasku novoizgrađene četvrti objavila u utorak no nije navela točan datum posjeta. "Naši su znanstvenici domoljubi koji su posvetili svoje živote izgradnji bogate i moćne nacije", prenijela je KCNA Kimovu izjavu.

Ozlijedio nogu


Sjevernokorejski dužnosnici su odbacivali nagađanja da je Kimova odsutnost povezana s njegovim zdravstvenim stanjem a dužnosnici u SAD-u i Južnoj Koreji nedavno su izjavili da nema naznaka da se Kim nalazi u političkim teškoćama.

Izvor koji ima pristup sjevernokorejskom čelništvu agenciji Reuters prošli je četvrtak izjavio da Kim ima puni nadzor nad zemljom ali da je ozlijedio nogu sudjelujući u vojnoj vježbi.

Nekoliko fotografija 31-godišnjeg čelnika na naslovnici lista Rodong Sinmun prikazuju Kima kako se za posjeta smije i gestikulira okružen suradnicima ali i, kako se čini, oslanja na crni štap za hodanje.

Pročitajte više