Slovenija: Janšina stranka i dalje popularnija od Cerarove

Foto: FAH

OPORBENA Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i ovog je mjeseca u vodstvu prema popularnosti kod birača, ali je razlika između nje i Stranke modernog centra (SMC) koju vodi sadašnji premijer Miro Cerar smanjena u odnosu na prethodni mjesec, pokazala je redovna mjesečna aketa za srpanj koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Za Janšinu stranku u sadašnjem bi trenutku na eventualnim izborima glasovalo 11,7 posto ispitanika, a za Cerarovu 11,3 posto, dok je u lipnju Janšina stranka dobivala devet posto, a Cerarova 7,6 posto.

Potpora novoj slovenskoj ljevici - Udruženoj ljevici (ZL) - smanjila se u mjesec dana sa devet na 8,4 posto, a još veći pad doživjela je stranka Socijalnih demokrata koju je u lipnju biralo sedam posto, a sada 4,4 posto sudionika telefonske ankete.

Iako Cerarovu koalicijsku vladu u kojoj sudjeluju tri stranke ne podržava skoro dvije trećine birača, njena ocjena u zadnjih mjesec dana je poboljšana, pa joj je sada umjesto ocjene 2,51 u ocjenjivanju od 1 do 5 sada dana ocjena 2,60.

Pročitajte više