Šteta se broji u desecima milijuna eura: Stanje nakon poplava u Sloveniji se smiruje

Screenshot: YouTube

STANJE u središnjim i istočnim dijelovima Slovenije, koje su protekla tri dana pogodile poplave zbog jakih kiša i naraslih vodostaja rijeka, smiruje se, a u nekim dijelovima zemlje, u naseljima iz kojih se voda povukla, vatrogasci i civilna zaštita u utorak obavljaju dezinfekciju prostora.

Zbog poplave je bilo pod vodom oko tisuću objekata, najteže stanje bilo je u porječju Krke i uz rijeku Muru, a zabilježene su i dvije ljudske žrtve, u vozilu koje je, zajedno s dijelom ceste, povukao nabujali potok u blizini Celja.

Šteta je velika i procjenjuje se na više desetaka milijuna eura, ali manja nego prilikom velikih poplava krajem 2010. godine, kad je iznosila 250 milijuna eura.

Velik dio Slovenije nalazi se na područjima za koje se zna da su poplavna pa se periodično nalaze pod vodom prilikom svakog većeg nevremena i kiša, a problem je i neodržavanje vodotokova za što se izdvaja premalo sredstava, upozoravaju u utorak vodeći slovenski mediji.

I potočić Breganu na slovensko-hrvatskoj granici klimatske promjene sada znaju pretvoriti u pobješnjelu bujicu pa su i zadnje kiše dovele do toga da je na slovenskoj strani pod vodom bilo 15 objekata, navodi ljubljansko "Delo". List dodaje da je regulacija voda u Sloveniji sistemski neriješen problem o kojemu država vodi malo računa. Poplavljeni uz rijeku Krku, koje su proteklih dana jedan za drugim posjetili i predsjednik države Borut Pahor, predsjednik nove vlade Miro Cerar te ministar poljoprivrede Dejan Židan, sve su manje spremni slušati uvijek ista obećanja političara da će se stvari riješiti i opasnost od poplava smanjiti, navodi vodeći slovenski list.

Slovenski mediji navode kako će nova vlada nastaviti s planovima prijašnjih vlada da se poplavna sigurnost u većem dijelu ugroženih područja poveća i gradnjom novih hidrocentrala na Savi i Muri.

Pročitajte više