Tužitelji BiH na udaru prijetnji, sabotaža i provala

Foto: gov.ba

GLAVNI tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović upozorio je u petak kako je ozbiljno ugrožena sigurnost državnih tužitelja koji s njim rade najavljujući kako će stoga tražiti pojačane mjere njihove zaštite, ali i izmjene zakona kojima bi se omogućilo oštrije sankcioniranje takvih pojava.

U Salihovićevoj pisanoj izjavi, koja je dostavljena medijima u BiH, navodi se kako je nedavno opljačkan stan državne tužiteljice Gordane Bosiljčić u središtu Sarajeva što je tek jedan od niza sličnih incidenata u kojima su proteklih tjedana na meti bili državni tužitelji ili njihova imovina.

Prošlog su tjedna tako nepoznati počinitelji presjekli kabele kočnica na vozilu državne tužiteljice Dijane Kajmaković angažirane u procesu protiv zločinačke organizacije koju predvodi Zijad Turković.

"Medijski linč, verbalni napadi, zastrašivanje i pljačke"

Policija o tome provodi istragu no ona za sada nije dala rezultate, a glavni tužitelj Salihović upozorava na to da je još sedam državnih tužitelja bilo metama "medijskog linča, verbalnih napada, zastrašivanja članova obitelji ili pljački".

"Očevidno je da je mnogim kriminalnim strukturama zasmetao rad Tužiteljstva BiH", naveo je Salihović ističući kako je u proteklom razdoblju uhićen veliki broj osumnjičenih za teška kaznena djela i sada ih očekuju suđenja.

Salihović zaključuje kako su se takve osobe stoga odlučile na napad na državne tužitelje, a upozorio je kako im u tome pomažu i neki mediji te politički krugovi ali i dijelovi pravosudnog sustava.

"Poručujem građanima BiH da će se bez obzira na te pritiske Tužiteljstvo BiH još žešće boriti protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina", stoji u Salihovićevoj izjavi.

Pročitajte više