Tvrde da imaju dovoljno potpisa: Danas zadnji dan za prikupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice!

Foto: Hina

POSLJEDNJI je dan za prikupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice. Organizatori iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara tvrde da imaju dovoljno potpisa. Na teren su poslali pet tisuća volontera. Mnogi od njih nalaze se u blizini biračkih mjesta na kojima se danas odlučuje na referendumu o braku. Državno izborno povjerenstvo primilo je brojne prijave građana.

Naime, pojedini štandovi bliže su od propisane udaljenosti od biračkih mjesta koja iznosi 50 metara. Dojave se provjeravaju, a DIP može pozvati policiju. Riječ je o kršenju odnosno narušavanju izbornog procesa.

Dozvole za postavljanje štandova izdaju gradovi, odnosno općine, pa to formalno ne spada u nadležnost DIP-a.

No Povjerenstvo je, ipak, već ranije upozorilo da bi preblizu postavljeni štandovi vukovarskog Stožera mogli ometati današnje glasovanje. Birači bi mogli biti dovedeni u zabludu da se Stožerovo prikupljanje potpisa odnosi na referendum o braku, a osim toga prevelik broj ljudi na jednom mjestu blizu glasačkih mjesta mogao bi otežati pristup biralištu, tumači DIP.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izjavio je u podne da policija ni danas nije imala posla vezano za bilo kakve incidente. Ravnateljstvo Policije javilo je da nije bilo intervencija, rekao je Hrvatin.
 

Pročitajte više