U BiH uhićena trojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba zbog ubojstava civila u Kozarcu

Ilustracija: Arhiva

TROJICA bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhićena su u četvrtak u Kozarcu kod Prijedora pod sumnjom da su 1992. godine tijekom masovnog progona nesrpskog stanovništva ubili najmanje sedam civila bošnjačke nacionalnosti, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu u ovom slučaju.

Uhićeni su Mitar (59) i Rade (54) Vlasenko te Drago Končar (55), svi rođeni u Prijedoru.

Oni su pod sumnjom za ratne zločine u okviru istrage Tužiteljstva BiH o zbivanju u sjeverozapadnoj Bosni u razdoblju od 24. svibnja do kraja lipnja 1992. godine.

Paravojne i policijske snage bosanskih Srba tada su provele kampanju etničkog čišćenja područja Bosanske krajine deportirajući, zatvarajući i ubijajući civilno stanovništvo hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tijekom istrage utvrđeno je kako su trojica uhićenih kao sudionici tog zločinačkog pothvata ubili sedam Bošnjaka u Kozarcu.

Uhićeni su predani Tužiteljstvu BiH koje će ih ispitati, a potom odlučiti o tome hoće li za njih zatražiti pritvor.

Prijedor je, po dostupnim informacijama, općina u kojoj su tijekom rata u BiH počinjeni najmasovniji zločini nakon onih u Srebrenici. Prema evidenciji udruge "Izvor", koja okuplja prognanike i povratnike nesrpske nacionalnosti, nestalo je ili ubijeno 3.176 stanovnika Prijedora, uglavnom Bošnjaka i Hrvata, a preko 31 tisuća ljudi je prošla kroz prijedorske logore.

Samo selo Kozarac srpske su postrojbe okružile i napale 25. svibnja 1992. godine. U tom je napadu ubijeno oko 800 mještana, a zarobljeni civili potom su zatočeni u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Pročitajte više