U Iraku pronađeni ostaci tijela 25 jezida koje su ubili džihadisti

Foto (Ilustracija): FAH

KURDSKI borci su u grobnici na sjeverozapadu Iraka pronašli ostatke trupala 25 jezida koje su ubili džihadisti skupine Islamske države (IS), rekli su čelnici.

"Snage pešmerga pronašle su grobnicu s ostatcima oko 25 ljudi - muškaraca, žena i djece - jezidske manjine koje je ubio" IS, rekao je za AFP Miaser Hadži Saleh, mjesni čelnik u Sindžaru.

Jezidska manjina koju IS smatra hereticima, posebno je na meti te ekstremističke skupine koja je lani osvojila goleme dijelove iračkog teritorija.

Skupina je jedno vrijeme imala nadzor nad okolicom gore Sindžara (na sjeveru), uporišta jezida, gdje su borci pogubili muškarce i oteli stotine, pa i tisuće, žena koje su prodavali džihadistima za žene i seksualne robinje, objavio je Amnesty International.

IS niže zločine na područjima pod svojom kontrolom u Iraku i u susjednoj Siriji, gdje ta džihadistička skupina sudjeluje u ratu od 2013.

Aktivisti za ljudska prava i UN optužili su tu ultraradikalnu organizaciju za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti.

Pročitajte više