U Osijeku pacijentu iz kapka vadili pseće gliste koje je prenio komarac

Foto: Shutterstock

U OSJEČKO-BARANJSKOJ županiji u pola godine je zabilježeno pet slučajeva u kojima se ljudima nakon uboda komarca pod kožom pojavio parazit koji se inače pojavljuje u pasa, piše Glas Slavonije. Nedavno su pacijentu na Odjelu za oftalmologiju KBC-a Osijek ličinke pseće gliste vadili iz očnog kapka.

Riječ o parazitskoj bolesti zajedničkoj ljudima i nekim životinjama pod nazivom dirofilarioza, a koja zahvaća krvne i limfne sustave, mišiće, vezivna tkiva i serozne šupljine, a u ovom slučaju radi se o rodu dirofilarija.

"Točno je da smo imali ovakve pacijente. Naime, ako komarac koji prethodno ubode psa zaraženog parazitima nakon toga ubode čovjeka, može mu prenijeti parazit, koji potom krvlju putuje tijelom i može se zaustaviti u bilo kojem dijelu tijela i tamo nastaniti i razviti. Ovaj naš slučaj uspješno je saniran i pacijent nema posljedica, a o svemu smo izvijestili i Zavod za javno zdravstvo", rekao je pročelnik Odjela za oftalmologiju, mr. sc. Ivan Krković.

S globalnim zatopljenjem dolaze nam i nove bolesti

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Kurbel također vjeruje kako je riječ o posljedici promjena koje su u naše krajeve stigle s globalnim zatopljenjem.

"Ovakvi slučajevi nemaju posljedice za zdravlje čovjeka, ali su vrlo neugodni. No, treba početi razmišljati i o novim načinima tretiranja komaraca i tome koliko su naši tretmani u skladu s novim vremenom i novim bolestima koje dolaze jer komarci nikako nisu bezopasni i treba se sjetiti da su oni i prenositelji malarije", kaže Kurbel.

Pročitajte više