U Split za Uskrs stiglo tisuće turista, a turistički uredi zatvoreni zbog bolovanja

Foto: FAH

ULICE Splita, najvećeg dalmatinskog grada, na Uskrs bi bile sablazno prazne da nije tu i tamo bilo ponekog turista koji je zbunjeno tumarao centrom grada tražeći ikakav način da prekrati vrijeme.

U Splitu na Uskrs nije bilo nikakvih događanja, uglavnom su bili zatvoreni i kafići. Malo je grad pod Marjanom živnuo na uskršnji ponedjeljak, ali isključivo zbog sunca koje je izmamilo ljude na terase kafića. No, turisti, kojih je za uskršnji vikend u Splitu bilo nekoliko tisuća, i dalje su besciljno tumarali gradom, tek tu i tamo fotografirajući poznate splitske znamenitosti.

Zatvoreno zbog bolovanja

Osim što splitska turistička zajednica nije organizirala baš nikakve manifestacije kojima bi goste zabavili i izbili im iz džepa koju kunu, nisu se potrudili niti pružiti im osnovne informacije o boravku u glavnom gradu Dalmacije u uskršnjem periodu. Oba turističko-informativna centra (TIC) u središtu Splita - jedan na Rivi, drugi na Peristilu - za vrijeme blagdana bila su zatvorena.

"Provjerili smo s direktoricom turističke zajednice te moramo napomenuti kako je činjenica da zbog bolesti djelatnica TIC-evi u Splitu nisu radili, no Turistička zajednica radila je uredno cijelog dana. Ipak, činjenica da niti dežurni TIC nije radio zasigurno nije dopustiva te će turistička zajednica biti upozorena te se tako nešto ne smije više dogoditi", kaže za Index Eva De Zan, glasnogovornica Ministarstva turizma.

Turistička zajednica: Bilo je sadržaja, svirala je Rozga

Alijana Vukšić, direktorica splitske turističke zajednice, tvrdi da je za vrijeme blagdana njihov glavni ured normalno radio i bio na raspolaganju brojnim domaćim i stranim novinarima. Turistički info centri, kaže Vukšić, već godinama s cjelodnevnim radom počinju nakon uskrsnog ponedjeljka. I do sada je, kako kaže, to bila tradicija pa su isto napravili i ove godine.

Što se tiče nedostatka sadržaja u Splitu, Vukšić tvrdi da to nije točno. Pa nabraja što se sve ovog vikenda moglo vidjeti:

"S obzirom na najavljene loše vremenske uvjete pojedina događanja prebačena su u zatvorene prostore. Za Uskrsne praznike u Splitu mogli ste uživati u bogatom programu u HNK Split. Turističku ponudu obogatile su brojne izvedbe GKM-a a interesantne izložbe pripremio nam je Foto klub Split i Škola likovnih umjetnosti. U sklopu City Break programa, za vrijeme Uskrsa, četiri subote za redom, posjetitelji mogu uživati u opernim arijama u Muzeju grada Splita. Sva događanja možete pratiti na našoj redizajniranoj web stranici a u nastavku se nalaze pojedina događanja u kojima ste mogli uživati ove Uskrsne praznike u Splitu. Bogat program u HNK, bogat program u GKM-u, program Gradskog kazališta lutaka, Izložba Igora Rončevića - Galerija Kula, Izložba Dan Okija u Galeriji umjetnina Split, Foto klub Split, izložba Siniše Štambuka i Stipe Odaka, Bogata klupska scena (Judino drvo, klub Vanilla - koncert Jelene Rozge) na Uskrs, Maraton Skalinada, Etnografski muzej( čovjek i more izložba), Putopisna tribina „Tamo, tamo da putujem“ u Gradskoj knjižnici Marko Marulić , Salon Galić- Izložba Luka Duplančić..."

Sposobni prodati samo sunce i more

Iako ulicama Splita u razdoblju visoke sezone zadnjih godina gotovo i nije moguće proći zbog velikog broja turista koji obitava u tom gradu, gosti koji su tamo boravili zadnjih nekoliko dana u Split se gotovo sigurno neće vratiti. Za razliku od ostalih dalmatinskih gradova, Split svojim turistima za Uskrs, koji je označio i neformalni početak sezone, nije ponudio gotovo ništa.

Splitu konkurentni turistički djelatnici iz Dubrovnika, Zadra ili Šibenika bili su puno bolje pripremljeni pa su uskršnji gosti na sjeveru i jugu Dalmacije u centru grada tako mogli naletjeti na razne manifestacije, uglavnom s naglaskom na povijesnu tradiciju i uskršnje običaje. Splitski turistički djelatnici su, pak, pokazali da su turistima i dalje sposobni prodati tek sunce i more, a ako ih vremenska prognoza u tome onemogući - onda ništa.

Pročitajte više