U splitskoj Gradskoj upravi ne znaju ni kako im se šef preziva?!

Foto: Hina/Index

SPLITSKOM gradonačelniku Ivi Baldasaru nikako ne ide išta ozbiljno čega se prihvati. Jedini krupni projekt u godinu dana, predstečajna nagodba TPN-a i Spaladium arene, nije mu prošla. A i kako je mogla, kad sam Baldasar otvoreno priznaje da mu je situacija prezamršena i da podosta toga ne razumije, kao što ne razumije i da nema nikog tko bi mu išta mogao objasniti. Ali nekog izbora nema, i da su vijećnici odlučili ovako ili onako, isto bi im bilo.

Tako je problem prezentirao gradonačelnik koji je i neki dan na sjednici Gradskog vijeća uspio zaboraviti što je rekao prije samo koje minute pa se podosta uzrujao jer je morao još jednom pojašnjavati što je mislio kada je kazao to što je kazao. Bremenita je ta komunikacija. Gradonačelnik često biva izgubljen u vlastitom prijevodu. Muka za sve, a ponajviše za njega samog. 

Tihi gradonačelnik

Zaboravljiv je Baldasar, a ništa bolji, čini se, nisu ni zaposlenici prekrcane gradske uprave. Naime, u materijalima za pripremu mučne sjednice o lose-lose situaciji sa Spaladiumom netko je prepametan u Banovini krivo ispisao prezime gradonačelnikovo. Baldasar je tako postao Baldazar. Valjda znaju da nije Baltazar, ali kako zapravo glasi prezime, pouzdano u uredu do gradonačelnika ne znaju, premda je čovjek redovan na poslu, za razliku od svog prethodnika Željka Keruma. Njega nije bilo, ali svi su znali kako se preziva.

Ako je tko i slučajno zaboravio, mogao se podsjetiti pred vratima pročelnice za gospodarstvo. Prezime je bilo isto, čak i ime gotovo, a Baldasar sada ima nesreću što nema prezimenjaka u Banovini, kao Kerum. Što ti je život. Ali sam je kriv. S više Baldasara u Banovini, možda bi i ovaj problem s prezimenom bio anuliran. Tolike je zaposlio pa mogao je nekog i sa svojim prezimenom.   

Osveta ili neznanje?

Jasno je da kvaliteta pada nauštrb kvantitete, a upravo za takav pristup odlučio se Baldasar pa i sam snosi odgovornost što mu službenici ne znaju prezime.

A tko zna? Možda se radi o smišljenoj diverziji i brutalnom omalovažavanju gradonačelnika. Nisu svi presretni s njegovim mandatom i metodama. Bilo je problema sa iznenadnim inspekcijama i provjerama tko je na radnom mjestu, a tko u radno vrijeme izbiva. Mnogima se takva neuobičajena drskost nije svidjela pa osvetu najniže razine ne bi trebalo bespogovorno isključiti.

Koliki bi mogao biti krug zavjerenika teško je reći, a još je teže očekivati da Baldasar otkrije tko mu u Banovini ne zna prezime. Gradonačelnik već neko vrijeme djeluje posve iscrpljeno, sva je prilika, dakle, da će se otisnuti na poduži godišnji odmor. Što je zaposlio za prvu godinu, zaposlio je. Dosta je bilo. Mora i on malo glavu odmoriti...

 

Pročitajte više