U turizmu 17,1 posto zaposlenih više nego lani

Foto: Arhiva

U PRVIH šest mjeseci 2014. godine u sektoru turizma zaposleno je 30.022 osobe. To je povećanje od čak 17,1 posto s obzirom na isto razdoblje prošle godine, pokazuje statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima u prvoj su polovici godine tako činile 24,6 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih. Najviše je zaposleno konobara (14,8 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno 12 posto više nego lani), kuhara (12,8 posto svih zaposlenih u turizmu, što je 18 posto više nego lani) i sobarica (5,7 posto svih zaposlenih u turizmu, odnosno 4,2 posto više nego lani).

"Podatak o porastu broja novo zaposlenih u turističkim zanimanjima od 17 posto u prvih šest mjeseci doista ukazuje na činjenicu kako je ovogodišnja predsezona, po gotovo svim pokazateljima, bila vrlo uspješna. Pred nama je druga polovica sedmog mjeseca i cijeli osmi mjesec, odnosno dio sezone s najvećom koncentracijom turista, pa očekujem da će rezultati u nadolazećim periodima također biti u porastu", kaže ministar turizma Darko Lorencin.

Broj zaposlenih na određeno i određeno/sezonski iznosio je 29.383, što je 18 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Udjel zaposlenih na određeno i određeno/sezonski u ukupno novozaposlenim radnicima iznosi 24 posto.
 

Pročitajte više