Uhljebi bližnjeg svog: SDP-ovci nudili Splitu more mogućnosti, Baldasar pokazao o čemu se radi

Foto: SDP

SJEĆATE s kojim je sloganima Ivo Baldasar lani ušao u Banovinu? Split kao more mogućnosti, Split je bitan. Podršku su na predizbornom skupu na Matejuški dale prve zvijezde SDP-a na čelu s premijerom i šefom partije Zoranom Milanovićem, koji je Baldasara počastio nadimkom stari njemački dizel. Sporo pali, dimi, loše ide, al' kad se zahukta, ne staje. Tako je valjda to trebalo shvatiti.

Rekao pa porekao: Baldasar htio rezati plaće i otpuštati pa okrenuo ploču

Baldasar je u međuvremenu pokazao što je mislio s tim morem mogućnosti. U gotovo godinu dana vlasti teško se s čim može pohvaliti, osim što je zapošljavao na zaista masovnoj osnovi, što je nevjerojatno kada se sjetimo da je na početku mandata u Banovini govorio kako će zbog loše financijske situacije rezati plaće, a po mogućnosti i radna mjesta.

Nije trebalo dugo da Baldasar okrene ploču na sasvim drugu stranu. Ne da nije bilo rezanja, ni plaća, ni broja radnih mjesta, nego se dogodilo upravo suprotno.

Novom sistematizacijom u Banovini nabujala su pročelnička mjesta i broj službi s pratećom administracijom. Reda radi, raspisan je natječaj, no svi su znali da su mjesta već rezervirana, poglavito za one koji su bili uz Ivu tijekom kampanje. Nešto mjesta trebalo je dati i saveznicima iz HNS-a, a pokazalo se i da je Baldasar široke ruke kada treba zadovoljiti apetite onih o kojima ovisi u Gradskom vijeću.

U Čistoći zapošljavaju kao na tekućoj traci, a Baldasar ne zna koga?!

Tako je u TPN-u Sportski grad, firmu koja upravlja Spaladium arenom i uskoro prelazi u gradsko vlasništvo, zbrinut Damir Vidošević, kandidat za gradonačelnika Splita don Ivana Grubišića.

O angažmanu don Ivan začudo nije ništa znao, kao ni gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je ostao zaprepašten kada smo ga upoznali i da je u međuvremenu u gradskoj Čistoći zbrinuta i kćer SDP-ovca Kolje Kuzmanića, bivšeg direktora, a sada predsjednika Nadzornog odbora Vodovoda i kanalizacije, u kojem sjedi i zbrinuti don Ivanov Vidošević te da je u istom paketu u toj gradskoj komunalnoj tvrtki zaposlen i nećak Zdravka Mulića, također poznatog splitskog SDP-ovca, koji je nekad ravnao Kerumovim Koteksom, a danas je na čelu Vodovoda i kanalizacije.

Mulić obrnuo tezu: "Po vama naša djeca nam nigdje ne bi smjela raditi"

Nećete vjerovati, ali ni Mulić nije znao da mu je u Čistoći zaposlen nećak.

"Po vama ispada da djeca političara i dužnosnika ne bi trebala nigdje raditi", pokušao nas je uvjeriti Mulić.

No, očito je da se radi o zamjeni teza. Nije problem djeci dužnosnika, već ostalih građana. Ovi se zapošljavaju, a ovi drugi baš i ne.

Baldasar nastavio gdje je Kerum stao...

Kao šlag na tortu u Split je prije koji dan stigao je ministar rada Mirando Mrsić da se pohvali kako broj nezaposlenih opada. Nije mogao na bolje mjesto doći. SDP-ov gradonačelnik i Mrsićev stranački kolega zaista se trudi da broj nezaposlenih smanji, ali ne privlačenjem investicija, što bi mu trebao biti posao, već uhljebljivanjem u gradskoj administraciji i gradskim firmama, što je, pak, suprotno od onoga što bi trebao raditi.

Nastavak je to Kerumove kadrovske politike o kojoj je Index već dosta pisao, a za pravo reći, ništa bolji po tom pitanju nisu bili ni oni koji su prije njega upravljali Splitom, poput HDZ-a koji je za sestru bivše šefice splitskog ogranka ustrojio radno mjesto tajnice gradonačelnikove tajnice.   

Gradonačelnik na sto muka: Odobrava, a ne zna koga zapošljava?

Kerum je na kritike tog tipa odgovarao da je normalno da vlast postavlja svoje ljude jer u njih ima povjerenje. Baldasar se nije baš toliko elegantno izrazio, ali je rekao da preuzima političku odgovornost za zapošljavanja. 

To u biti iznenađuje jer ni on sam ne zna tko se sve zapošljava, premda je istaknuo kako osobno mora odobriti svako radno mjesto. Onda je ispalo da odobrava, ali da ne zna za koga. Pogotovo ako se radi o djeci i rodbini stranačkih kolega. Tada sigurno neće znati tko se zaposlio, što je valjda i normalno. 

U moru se zasad brčkaju samo Baldasar i njegovi, ostali se koprcaju na suhom

Split je SDP-u tako zaista ispao bitan. U moru, međutim, zasad plivaju samo Baldasar i njegovi, a ostali se koprcaju kao ribe na suhom.

Zlokobno zvuče one Milanovićeve riječi s Matejuške. Ako se Baldasar u prvoj godini mandata tek zagrijao i upalio, što će tek biti u preostale tri, kada povuče?!

Bilo je možda iskrenije da se u kampanji reklamirao sloganom: 1.500 dana mandata, 1.500 radnih mjesta, a onda eventualno sitnim slovima napisao: Ponuda se odnosi isključivo na SDP i one koji služe interesima gradonačelnika. 

Pročitajte više