Umro ispred Hitne pomoći u Drnišu

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

DANAS oko 6.40 sati , po dojavi građana, policijski službenici Policijske postaje Drniš su u Drnišu u Ulici Josipa Kosora zatekli mrtvo tijelo 61- godišnjaka s područja Drniša.

Po nalogu Županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku je obavljen očevid kojom prilikom nisu pronađeni tragovi nasilja, niti vidljive vanjske ozljede koje bi upućivale da je smrt posljedica kaznenog djel, priopćila je policija. 

Muškarac je umro ispred Hitne pomoći dok je jedini liječnički tim bio na intervenciji.

Tijelo preminulog je prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Šibenik.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su o smrti pacijenta ispred zatvorenih vrata Doma Zdravlja u Drnišu saznali danas iz medija. "Od Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije zatražili smo žurno očitovanje o intervenciji hitne medicinske službe u navedenom slučaju. Po dobivenom očitovanju ministar će odlučiti o potrebi daljnjih koraka", kažu u ministarstvu.

Podsjećaju da je Šibensko-kninska županija, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti odgovorna za organizaciju, način rada te koordinaciju svih subjekata koji pružaju zdravstvenu zaštitu na njihovom području.

Ravnatelj županijske Hitne: Muškarcu naglo pozlilo, nije bilo pomoći

Ravnatelj županijskog Zavoda Hitne Tomislav Jukić kaže da je 61-godišnjaku pozlilo dok je nešto prije 7 sati na klupi ispred drniškog Doma zdravlja čekao svoju liječnicu.

"Njemu je, na žalost, naglo pozlilo te je najvjerojatnije od srčanog udara preminuo na licu mjesta. Treba samo napomenuti da preminuli nije prije toga nije zvao hitnu medicinsku pomoć. Osobe koje su se u tom trenutku zatekle u neposrednoj blizini pružile su mu prvu pomoć, ali najvjerojatnije, kako nam kaže liječnica koja je izašla na intervenciju, da je čovjek preminuo od srčanog udara", izvijestio je Jukić.

U trenutku poziva jedina drniška ekipa Hitne bila je na intervenciji u obližnjem Oklaju.

"U roku od par minuta bili su na mjestu događaja, ali osoba je na žalost preminula"

Jukić ne želi spekulirati bi li ishod bio drugačiji da Drniš ima barem dvije ekipe Hitne pomoći.


"Vi ste imali slučaj u Umagu gdje ste imali dvije ekipe, od kojih jednu plaća grad, pa je na žalost osoba preminula"

Dodatni timovi svakako bi pomogli, no oni koštaju, napominje Jukić, žaleći što slično obalnim gradovima Drniše nema dodatnu ambulantu.

"Imate situaciju da cijeli niz općina i gradova od Umaga do Cavtata imaju takozvane turističke ambulante koje značajno doprinose zdravstvenoj zaštiti turista i stanovništva"

Kako bilo, istraga bi na kraju mogla pokazati je li bilo eventualnih propusta i je li ovaj slučaj nova crna brojka nakon reorganizacije sustava Hitne pomoći, nakon kojeg se događa da pacijenti nailaze na zatvorena vrata zdravstvenih ustanova, jer su svi timovi na terenu, a za povećanje njihovog broja nema novaca. Tijelo preminulo 61-godišnjaka prevezeno je na patologiju šibenske bolnice, izvijestila je policija koja je na dojavu građana jutros sudjelovala na očevidu ispred drniškog Doma zdravlja.
 

Pročitajte više