Uručena priznanja darivateljima: U Zagrebu se godišnje prikupi 180 tisuća doza krvi

Ilustracija: Arhiva

UOČI Dana dobrovoljnih davatelja krvi koji se u Hrvatskoj obilježava se 25. listopada i 60 godina darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa danas je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba održana svečanost na kojoj su uručena priznanja darivateljima koji su krv dali od 35 do 100 puta.

Godišnje se prikupi oko 180.000 doza krvi, što je 40 davanja na 1.000 stanovnika. Zagrepčanin Tomislav Alerić koji uskoro puni 60 godina, daje krv već 39 godina i do sada je krv dao čak 100 puta.

"Meni je nekakav okidač i neposredni povod bio to što je moja majka kod poroda imala problema i dobivala je transfuziju. Onda sam ja kao klinac sebi u glavi zapisao da ću, kada budem veliki, davati krv. Onda sam sa 20 godina došao u priliku. Ljudi nesebično vole davati, vole pomagati i to je predivan osjećaj, i mislim da je čak ljepše dati nego primiti."

Boris Korožnjak krv je dao 75 puta, a krenulo je još u studentskim danima.

"Mislim da je to plemenita, prava stvar i da tu nema nikakav drugi interes nego korist za drugoga, i to je jedino što je motiv."

Dopredsjednik Crvenog križa Zagreb Zdravko Birač ponosan je na rad Crvenog križa u Hrvatskoj i na same darivatelje kojima je ova svečanost i posvećena.

"Ove godine obilježavamo i 60 godina rada Crvenog križa na organiziranju građana u akciji darivanja krvi. Današnja svečanost uoči nacionalnog Dana darivanja krvi posvećena je upravo darivateljima krvi."

I predsjednik gradske skupštine Darinko Kosor nazočio je svečanosti i naglasio kako je i on sam nekoliko puta darovao krv.

"U svakom slučaju ne spadam u kategoriju onih koji će danas ovdje dobiti nagrade, ali nekoliko puta još od osnovne škole, srednje škole smo uvijek organizirano davali krv tu na području grada Zagreba. Al kažem ja osobno sam dao samo nekoliko puta, ali divim se ljudima koji su dali krv i sto puta, a takvih će biti danas ovdje na ovoj svečanosti", rekao je Kosor.

Svečana priznanja darivateljima rekorderima podijelio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je i sam nekadašnji darivatelj.

"Najuzvišeniji čin koji čovjek može dat je sebedarje. A to se onda manifestira u solidarnosti i čovjekoljublju, to su darivatelji krvi i jedan veliki pljesak za sve njih."

Inače, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Pročitajte više