Uz parlamentarne, održavaju se i izbori za gradsku vlast Beograda: Naprednjaci i tu očekuju pobjedu

Foto: Blic

ISTOVREMENO s prijevremenim izborima za srbijanski državni parlament u nedjelju će biti održani i lokalni izbori za gradsku skupštinu Beograda, a u utrci su 23 liste, među kojima naprednjaci (SNS) Aleksandra Vučića vjeruju da će zahvaljujući većinskoj potpori u Srbiji osvojiti i gradsku vlast.

Prijevremeni izbori u Beogradu iznuđeni su prošlogodišnjom smjenom gradonačelnika Dragana Đilasa, predsjednika vodeće oporbene Demokratske stranke (DS). Đilasu je mandat, nakon višemjesečne medijske kampanje, oduzela ad hoc koalicija u gradskom parlamentu koju su potaknuli upravo naprednjaci, optužujući ga da je "privatizirao Beograd", a srbijansku prijestolnicu milijunski zadužio svojim projektima.

Nakon Đilasove smjene Beograd vodi petočlana privremena uprava kojoj je na čelu predstavnik naprednjaka i nekadašnji Vučićev savjetnik za ekonomiju, Siniša Mali, ujedno jedan od kandidata gradonačelnika i nakon izbora.

Mali je ovog tjedna na međunarodnom sajmu nekretnina u Cannesu sudjelovao u predstavljanju projekta "Beograd na vodi" koji Srbija planira realizirati s jednom od vodećih tvrtki za nekretnine iz Abu Dhabija. "Beograd na vodi" jedan je od ključnih predizbornih aduta naprednjaka, s obzirom na to da je srbijanskoj javnosti predstavljen kao rezultat iznimno dobrih osobnih veza Aleksandra Vučića s najvišim dužnosnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Premda naprednjaci još nisu riješili dilemu hoće li u konkurenciji za gradonačelnika prednost ipak dati ministrici energetike Zorani Mihajlović, ona i Siniša Mali jedini su kandidati za to mjesto, što je nedavno najavio upravo vođa SNS-a Aleksandar Vučić.

Mihajlović je i prva na listi kandidata SNS za gradsku skupštinu pa je vjerojatno da bi se upravo ona mogla biti protukandidatkinja bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu, koji je već izravno najavio svoju kandidaturu pod sloganom "Beograđani znaju zašto".

Jedan od ozbiljnijih protukandidata Đilasu je donedavni predsjednik Skupštine grada i aktualni ministar prometa, socijalista Aleksandar Antić, a u utrci za budućeg gradonačelnika su i kandidat Liberalno-demokratske partije Željko Ožegović i jedan od prvaka Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović.

Boris Ranković, bivši ravnatelj Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, bit će kandidat Nove demokratske stranke (NDS) Borisa Tadića.

U nedjelju na birališta može izići oko 1,578.000 birača s pravom glasa kako bi od sedam ujutro do 20 sati navečer glasovali za jednu od ukupno 23 izborne liste.

Po izbornim rezultatima bit će raspodijeljeno 110 mandata gradskim vijećnicima koji će nakon potvrde mandata birati gradonačelnika Beograda.

Izvanredni izbori za glavni grad Srbije raspisani su 17. siječnja 2014. godine nakon što je 24. rujna 2013. Skupština Beograda tajnim glasovanjem ad hoc koalicije sa 60 glasova "za" smijenila gradonačelnika Dragana Đilasa, predsjednika Demokratske stranke (DS), najveće oporbene stranke u Srbiji.

Zahtjev za smjenu službeno su predali zastupnici naprednjaka (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS), a kako su ranije potvrdili, za smjenu su većinu glasova osigurali zastupnici Srpske napredne stranke (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića, socijalisti (SPS) premijera Ivice Dačića i njihovi koalicijski partneri - Jedinstvena Srbija (JS) i partija umirovljenika (PUPS), te oporbena DSS Vojislava Koštunice.

Đilas je ocijenio da njegova smjena nema veze s postignutim rezultatima gradske vlasti, već da je na sceni politički odgovor koji pokazuje da zemlja "polako klizi u diktaturu i jednostranački sustav".

Pročitajte više