Vijeće za nacionalnu sigurnost: SOA je osramoćena

Foto: Hina

VIJEĆE za nacionalnu sigurnost održalo je sjednicu na kojoj su razmotreni rezultati nadzora zapošljavanja u SOA-i.

"Vijeće za nacionalnu sigurnost je zaključilo kako se u slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela, svjesno izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave. Takvim su se postupanjem kršili zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e", priopćeno je iz Vlade.

Vijeće je razmatralo i slučajeve zapošljavanja u SOA-i osoba koje nisu zadovoljavale sigurnosne kriterije za primitak u službu. Iako se ne radi o kršenju zakona u formalnom smislu, radi se o neprihvatljivom postupku koji narušava ugled i vjerodostojnost SOA-e, tvrde iz Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Na sjednici VNS prihvaćena je i informacija kako je radi izbjegavanja nepravilnosti i sigurnosnih rizika SOA propisala standarde i model zapošljavanja u službu. Time će se ubuduće izbjeći moguće manipulacije u postupku zapošljavanja osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost prihvaćena su izvješća sigurnosno-obavještajnih službi za 2013. godinu", zaključuje se u priopćenju.

Podsjećamo, ranija istraga saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost razotkrila je brojne nepravilnosti u SOA-i dok je tom agencijom upravljao Tomislav Karamarko. Pokazalo se tako da su se u SOA-u primale osobe koje nisu mogle proći sigurnosnu provjeru, kao i da su se pojedine osobe, dok je na snazi bila zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, u SOA-i zapošljavale samo na jedan dan kako bi bile prebačene na druge pozicije u državnoj službi.

Pročitajte više