Vlada olakšava proceduru za legalizaciju bespravne gradnje

VLADA će na današnjoj sjednici izmijeniti Zakon o prostornom uređenju i gradnji, a bit će riječi i o preuzimanju kreditnih obveza pojedinih škverova.

Omogućiti legalizaciju što većeg broja građevina, olakšati proceduru i produžiti rok za predaju zahtjeva, intencija je izmjena zakona o prostornom uređenju i gradnji. U Hrvatskoj je oko 200 000 nezakonito izgrađenih građevina.

Dozvole bi mogli dobiti i oni što su podigli kuće u zaštićenom pojasu 70 metara od mora, u šumi, na obradivom poljoprivrednom zemljištu, a uz posebna odobrenja i unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, arheološkog nalazišta, strogog rezervata ili spomenika prirode. Naknada bi ovisila o veličini objekta, njegovom položaju u prostoru te namjeni.

"Za neki pomoćni poljoprivredni objekt u Slavoniji naknada će biti barem 20 puta manja, a možda i više, nego za objekt koji se nalazi 70 metara od mora", kazao je ministar Ivan Vrdoljak.

Na Vladi će biti riječi i o preuzimanju kreditnih obveza 3. maja, Brodotrogira i Brodosplita, osiguranih državnim jamstvima.

Pročitajte više