Vlada ukida skoro sto sudova i državnih odvjetništava

Foto: Hina

U SKLOPU pravosudne reforme ministar Orsat Miljenić najavio je ukidanje gotovo stotinu pravosudnih tijela, a promjena bi trebala donijeti,tvrdi, kvalitetniju i bržu uslugu građanima.

Umrežavanje pravosudnog sustava, mobilnost sudaca i bolji protok spisa novine su koje bi građanima, izračunali su u Vladi, trebale uštedjeti 2 milijarde kuna kamata zbog dosad dugih postupaka. Nacrt konačnog prijedloga zakona o područjima i sjedištima sudova poslan je u saborsku proceduru.

"Smanjujemo broj općinskih sudova sa 67 na 24, prekršajnih sa 63 na 22, općinskih državnih odvjetništava sa 33 na 22, znači gotovo sto pravosudnih tijela kao takva samostalno nestaju. Hrvatska je mala zemlja, tog moramo biti svjesni. Mi smo do sada imali preveliku mrežu koja nas je preskupo koštala", rekao je Miljenić.

Reorganizacija postojećih kapaciteta građanima ne mijenja ništa u dostupnosti pravosudnih tijela, a može se kaže provesti samo u suradnji sa sudovima koju ocjenjuje odličnom. Prvi korak učinjen je u kaznenim odjelima, dodaje. Premijer Zoran Milanović ističući ključnima kvalitete presuda, podsjetio je da one ovise o sucima čiji izbor ne ovisi o izvršnoj vlasti.

"Mi niti biramo suce, niti odlučujemo u prvostupanjskim postupcima, niti ćemo birati buduće suce. To rade tijela koja su potpuno neovisna od izvršne vlasti."

Iako se stanje u sudstvu popravlja, upozorava Miljenić, još uvijek ima predmeta koji traju godinama i to treba mijenjati, složio se i premijer.

"To i ne smije biti naše i ne smije nikad ni ući." (Miljenić)

"Da, dakle ja ću smatrati da se stvari sređuju kada se na ljestvici država članica Vijeća Europe počnemo dizati sa dna prema sredini u pogledu presuda i postupaka zbog kojih nas Europski sud za ljudska prava kažnjava." (Milanović)



Vlada je u proceduru poslala Nacrt prijedloga zakona o energetskoj učinkovitosti kojem je cilj postizanje ušteda u skladu s ciljem EU povećanja energetske učinkotivosti EU za 20 posto do 2020. godine.

Prijedlog omogućuje da se za investicije u državnu imovinu koristi privatni kapital, a ključna izmjena odnosi se na suvlasnike zgrada. Ministar Ivan Vrdoljak.

"U oba se instituta uređuje na način da su za sklapanje ugovora potrebna natpolovičkna većina suvlasnika zgrade, a ne kao što je do sada bilo, svih suvlasnika zgrade. Drugim riječima, omogućili smo otvorena vrata i točno definirali što je energetska usluga, što je energetska učinkovitost i omogućili energetsku učinkovitost u više stambenim zgradama."

Daglas Koraca novi zamjenik ministra turizma


Daglas Koraca novi je zamjenik ministra turizma, odlučila je Vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice.

Na toj funkciji Koraca nasljeđuje dosadašnjeg zamjenika Ratomira Ivičića, koji je postao direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

To je treći po redu zamjenik ministra turizma u ovoj vladi, nakon što su s te funkcije zbog odlaska na druge otišli prvo Oleg Valjalo a zatim i Ivičić.

Koraca, rođen 1978. godine, dolazi iz Umaga, gdje je od 2004. do ovog imenovanja radio kao rukovoditelj financijskog i računovodstvenog sektora u tvrtki 6. maj d.o.o., koja surađuje s hotelskim kompanijama, navode iz Ministarstva turizma.

Od 2009. u 6. maju je bio i član Nadzornog odbora, a dodaju i da od 2013. obnaša i dužnost predsjednika Gradske podružnice IDS Umag te da je aktivan član umaškog Gradskog vijeća.

Diplomirao je menadžment na riječkom Ekonomskom fakultetu, dok je na osječkom Ekonomskom fakultetu završio specijalistički studij i doktorski studij menadžmenta.

Vlada razriješila pomoćnicu ravnatelja HZZO

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice razriješila pomoćnicu ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za pravne poslove Sandru Orešić temeljem prijedloga vršiteljice dužnosti ravnatelja te ustanove.


Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hidrografskoj djelatnosti razriješena je dosadašnja predsjednica i članovi Upravnog vijeća Hrvatskog hidrografskog instituta: Renata Blažeković, Zoran Ničeno, Ivan Vuković, Tonči Grgasović, Danka Mihaljević, Ilija Grgić, Domagoj Stjepan Krnjak i Miro Lakoš. Imenovana je nova predsjednica i članovi, kao predstavnici nadležnih tijela državne uprave: Renata Blažeković te Ivan Vuković, Dragan Poljak, Danka Mihaljević, Anamarija Matak, Zoran Ničeno, Danko Markovinović i Miro Lakoš.

Razriješen je dosadašnji član Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Boris Lalovac, a imenovana je nova članica Nikolina Ptiček, kao predstavnica Ministarstva financija.

Ivan Pejić razriješen je, a Ružica Beljo Lučić imenovana članicom Povjerenstva za izradu i praćenje provedbe smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2017., kao predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Također, Ankica Nježić razriješena je a Staša Skenžić imenovan novim članom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, kao predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva Croatia Airlines d.d. opoziv dijela dosadašnjih članova Nadzornog odbora društva: Stanislava Pavlina, Tihomira Domazeta, Izidora Alfirevića, Gorana Beckera i Josipa Horvata. Također, predlaže se izbor novog člana Marka Lesića, sukladno prijedlogu za donošenje odluke o izmjeni Statuta, kojim se smanjuje broj članova Nadzornog odbora, a koji bi se donio na izvanrednoj Glavnoj skupštini društva Croatia Airlines d.d., 7. listopada 2014. godine.

Na prijedlog Vladina Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva Autocesta Rijeka- Zagreb d.d. razrješenje dosadašnje članice Nadzornog odbora Melite Raukar, te izbor nove članice Renate Blažević. Nadzornom odboru predlaže se imenovanje Renate Blažević predsjednicom Nadzornog odbora, iz reda izabranih članova.

Udruga sudaca o reorganizaciji: Neće smanjiti, već povećati troškove

Udruga sudaca Hrvatske nezadovoljna je rješenjima najavljene reorganizacije pravosudnog sustava i traže povlačenje zakona iz procedure.


Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je ukidanje gotovo sto pravosudnih tijela.

Nacrt konačnog prijedloga zakona o područjima i sjedištima sudova, koji je danas usvojen na Vladi, prema tvrdnji ministra, građanima bi trebao donijeti uštede od gotovo 2 milijarde kuna kamata.

Predsjednik udruge sudaca Đuro Sessa za MS je izjavio.

"Na sjednici Upravnog odbora prošlog tjedna konačno smo zaključili da taj zakon treba povući iz procedure. Jer da ni na koji način neće postići ono što zakonodavac smatra, nego da će se postupak potpuno usložiti, da će za stranke biti tegobniji, iziskivati više troškova kako za budžete sudova tako i za stranke. I da nakon provedene racionalizacije, gdje je broj sudova prepolovljen, ne treba ići dalje i srljati ovako u jednu zakonodavnu proceduru", naveo je Sessa.

Dopisom su o čitavom nizu primjedbi obavijestili i ministra, no nije im odgovorio.

"Što je još važnije za funkcioniranje za sustava, da je i opća sjednica Vrhovnog suda, koja po zakonu mora dati mišljenje o zakonima koji se donose vezano za pravosuđe, dala negativno mišljenje o tom zakonu. Rekla je da ga treba doraditi i dopuniti i da ovako predložen ne može ići. Ali to se potpuno ignorira", ustvrdio je Sessa.

Pročitajte više