Vrdoljak: MOL laže! Ako ne demantiraju priopćenje, objavit ću snimku pregovora

Foto: Hina

NI PETI po redu krug pregovora između Vlade i MOL-a o budućnosti Ine nije donio rješenje.

Dvije strane dale su odvojene izjave nakon sastanka. Ministar Ivan Vrdoljak žali zbog ishoda ali napominje da, dokle god smo suvlasnici, ne gubimo nadu.

MOL nije dao ni jedan konkretan prijedlog, kaže, a Vlada će predložiti novi dioničarski ugovor u kojem su, dodaje, u MOL-u spremni raspravljati. Vraćanje INA-e je jedna od opcija za koju postoje šanse i dat ćemo sve od sebe da uspijemo, poručio je Vrdoljak.

Dominic Kofner iz Mol-a žali što ponovno nisu raspravljali o poslovnim pitanjima unatoč ranijim ministrovim obećanjima. Tvrdi da nisu čuli ni jedan prijedlog o mogućem poboljšanju regulatornom okruženju te da se nisu uspjeli usuglasiti niti oko jednog pitanja.

Zabrinut je zbog izostanka napretka u pregovorima. MOL je u službenom priopćenju nakon završetka pregovora napisao:

"MOL-ovi pregovarači danas su stigli u Zagreb kako bi još jednom u dobroj vjeri pregovarali s pregovaračkim timom hrvatske Vlade i došli do odgovora na različita važna pitanja. Nažalost, ministar nam nije uspio dati jasnu poziciju Vlade o prijedlogu Ininog Nadzornog odbora, a nije mogao niti potvrditi je li rekonsolidacija Ine iz financijskih izvještaja MOL-a preduvjet hrvatske Vlade. Nažalost, opet nismo mogli u mogućnosti raspravljati o poslovnim pitanjima, usprkos prethodnim obećanjima ministra Vrdoljaka, nismo čuli nikakve konkretne prijedloge o tome kako bi regulatorno okruženje trebalo biti poboljšano. Niti danas nije učinjen nikakav napredak. MOL ostaje otvoren nastavku pregovora s Vladom Hrvatske", stoji u priopćenju.

Vrdoljak: MOL laže!


Ministar Ivan Vrdoljak žestoko se obrušio na MOL nakon današnjeg propalog kruga pregovora o Ini. U drugoj izjavi nakon sastanka u Visokoj oštro je odbacio MOL-ovo priopćenje, preneseno i u Financial Timesu, kako ''unatoč ranijim obećanjima ministra, nisu čuli nijedan konkretan prijedlog o poboljšanju regulatornog okvira''. Vrdoljak bez zadrške poručuje - Mađari lažu. Dobili su vrlo konkretne odgovore na sva postavljena pitanja.

"Oni ništa nisu predložili konkretno, ako ni zadnjih deset mjeseci. Danas niti u jednom trenutku nismo razgovarali o regulatornom okviru u RH, pa to podrazumijeva da je MOL svjestan da je to sve u skladu s pozitivnim propisima EU. Pokušavaju me već duže vrijeme osobno diskreditirati, da je ministar nesposoban. Vidjet ćete šta će sutra pisati. Nikada neću odustati od toga, da bez obzira na pritisak odustanem od zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.

Naravno da im je bilo lakše razgovarati sa Sanaderom koji je prodao hrvatske nacionalne interese i s njima su bili zadovoljni i nisu ga nikad diskreditirali. Sa mnom neće tako proći i na sve njihove pokušaje diskreditacije i pisanje članaka koji se najavljuju neću odustati jer sam ja ministar Vlade RH, Hrvat kojemu je to jedina domovina. Zaključno samo jedna rečenica: Ne vjerujte ljudima koji lažu. Dakle, pregovori su snimani i zna se da su snimani jer je to bio osnovni zahtjev na početku upravo zbog ovakvih manipulacija javnosti. Ukoliko MOL ne demantira svoje priopćenje, mi smo spremni pustiti snimku u javnost čitavih pregovora danas obavljenih, pa da vidimo tko laže i tko pokušava na nezakonit način diskreditirati ministra u Vladi RH, a tko je onaj koji je jasan i transparentan. Imamo snimku i spremni smo je pustiti u javnost ako ne demantiraju svoje priopćenje."

Milanović: Vlada ima okvir za pregovore s MOL-om, sve ostalo su spekulacije


Vlada ima okvir za pregovore s mađarskim MOL-om o Ini i dok je on na snazi, a na snazi je, pregovarat će se s MOL-om, a sve ostalo su spekulacije, izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović danas na Kunjevcima nedaleko Vinkovaca zamoljen da komentira izjave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada razmišlja o kupnji dionica Ine od MOL-a.

"Ne mogu spekulirati, ali znate koliki nam je javni dug i znate kakva su pravila igre. Dakle, postoje prioriteti. Iznosi o kojima se priča u medijima su ogromni. Mi taj novac u ovom trenutku nemamo, ali, kažem, to su sve spekulacije". rekao je Milanović koji nije želio komentirati današnji prekid razgovora s MOL-om rekavši kako će to komentirati ministar Vrdoljak.

"On je s još jednom osobom zadužen i dobio je mandat Vlade u okviru pregovaračkog okvira i time se bavi, a sve drugo su spekulacije", ponovio je premijer.


 

Pročitajte više