Vučić i Lagumdžija suglasni: Srbija i BiH pripremaju zajednički gospodarski nastup

Foto: FAH

SRBIJA i Bosna i Hercegovina uskoro će potpisati memorandum o razumijevanju koje predviđa i zajednički nastup na trećim tržištima, priopćeno je u srijedu u Beogradu tijekom službenog posjeta šefa diplomacije BiH Zlatka Lagumdžije Srbiji.

Lagumdžija je u odvojenim razgovorima s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom trgovine Rasimom Ljajićem razgovarao o mogućnostima unaprijeđenja bilateralne suradnje i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Vučić je s Lagumdžijom razmotrio zajedničke infrastrukturne projekte koji će biti predstavljeni na konferenciji o zapadnom Balkanu 28. kolovoza u Berlinu i mogućnosti za njihovo financiranje i realizaciju iz fondova EU, priopćeno je iz vlade Srbije.

Vučić i Lagumdžija suglasili su se i da razvoj gospodarske suradnje jamči stabilnosti u regiji, te da je neophodno nastaviti unaprijeđenje ekonomskih odnosa, "poglavito u pojednostavljenju postupka graničnih i carinskih formalnosti".

Nakon susreta Lagumdžije i Ljajića iz vlade je priopćeno da su se dvojica dužnosnika suglasili o konkretnim koracima za realiziranje memoranduma o razumijevanju između Srbije i BiH, koji uskoro treba bite potpisan, a među ostalim će definirati i zajednički nastup na trećim tržištima.

Ranije u srijedu Lagumdžija je u razgovoru sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem ocijenio da treba nastaviti dinamiku dosadašnjeg uspješnog razvoja odnosa dviju država i da suradnjom u regiji mogu postići više nego li svaka zemlja pojedinačno.

Pročitajte više