Zadarski sudac podnio ostavku zbog referenduma o braku: "Ustavni sud je zakazao, diskriminira se homoseksualne manjine"

Ilustracija: Facebook

PREDSJEDNIK Općinskoga suda u Zadru Željko Rogić podnio je ostavku na mjesto predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma jer referendum za ustavnu zaštitu braka smatra diskriminacijom homoseksualne manjine.

"Referenduma za ustavnu zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene uopće ne bi smjelo biti. Smatram da je Ustavni sud zakazao pri načelu jednakosti pred Ustavom i zakonom koje je upravo Ustavom proklamirano," izjavio je predsjednik Općinskoga suda Željko Rogić, dodajući kako taj referendum predstavlja diskriminaciju homoseksualne manjine.

Mi kao većina nemamo pravo nametati ustavnu definiciju braka i tako odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice. Iskoristio sam zakonsku mogućnost da ne predsjedavam gradskim Povjerenstvom za provedbu državnog referenduma, kazao je Rogić.

Umjesto Rogića, dužnost predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma obnašat će sudac Hrvoje Visković, odlučio je predsjednik Županijskoga povjerenstva Vladimir Mikolčević.

Mikolčević je rekao da mu takva odluka Željka Rogića nije shvatljiva, ali jest prihvatljiva.

Pročitajte više