Zahuktavaju se pregovori o iranskom nuklearnom programu

Foto: Guliver Image/Getty Images

IRAN i svjetske velesile najavili su u srijedu da će u svibnju početi pregovarati o konačnom rješenju kojim bi se, prihvati li se, završilo desetljeće prijepora o iranskom nuklearnom programu.

Dvije strane će 13. svibnja u Beču početi sljedeću etapu"pregovora, tijekom koje će raditi na konkretnim elementima mogućeg konačnog dogovora, rekla je visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku Catherine Ashton, nakon sastanka u austrijskoj prijestolnici.

"Morat ćemo intenzivno raditi da bismo prevladali razlike koje postoje u ovoj pregovaračkoj fazi", dodala je u zajedničkoj izjavi s Muhamedom Džavadom Zarifom, iranskim ministrom vanjskih poslova.

U toj novoj "etapi", rekao je Zarif austrijskim glasilima, "strane neće doći s gotovim prijedlogom. Bit će to, naprotiv, suradnja na temelju međusobnog poštovanja i jednakosti".

"Sigurno je", pojasnio je, "da će Iran nastaviti svoj nuklearni program i da će on biti isključivo mirnodopske naravi (...) zlo je, kao i uvijek, u pojedinostima, ali mislim da je dogovor moguć".

Ovi nevjerojatno složeni pregovori omogućeni su pošto je Teheran u studenome 2013. pristao prekinuti dio svojih atomskih aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija koje pritišću iransko gospodarstvo.

Iransko izaslanstvo i šestorka (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) koju zastupa Ashton ima zadaću da pripremi završni dokument do 20. srpnja, iako se taj rok može produljiti.

Takav dogovor bi donio ukidanje sankcija, uz uvjet da Iran zajamči da neće raditi na proizvodnji atomske bombe skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa. Teheran bi tako mogao izaći iz izolacije zbog koje, među ostalim, gubi svakog tjedna milijarde prihoda od nafte.

Ako pregovori ne uspiju, Iran će možda nastaviti svoje nuklearne aktivnosti i, po ocjeni američkog državnog tajnika Johna Kerryja, neće mu trebati više od dva mjeseca da proizvede dovoljno materijala za izradu atomske bombe, što bi potaknulo "trenutačan" odgovor SAD-a.

Iranski vrhovni vođa podržava nuklearne pregovore između Irana i veliki sila

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je ponovio u srijedu da podržava nuklearne pregovore između Iran i veliki sila, čiji su se predstavnici okupili u Beču, ali je isključio mogućnost zaustavljanja nuklearnog programa Teherana.

Iran je pristao pregovarati o svom programu, za koji Zapad i Izrael drže da skriva vojni aspekt, kako bi razbio neprijateljsko raspoloženje prema Iranu i ti pregovori bi se trebali nastaviti, rekao je ajatolah Hamenei.

Iransko i izaslanstva skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) zaključuju u srijedu u Beču treću zasjedanje o planu globalnog sporazuma kojim bi se okončala kriza iranskog nuklearnog programa. Ti pregovori idu dobrim smjerom, ocijenile su dvije strane.


"Unatoč nastavku pregovora, aktivnosti nuklearnog istraživanja i razvoja kao i uspjeh Irana u nuklearnoj sferi nikada se neće zaustaviti", zajamčio je Hamenei u govoru pred znanstvenicima prigodom Dana nuklearne tehnologije, objavljenom na njegovoj internet stranici.

Predsjednik Hasan Rohani, izabran u lipnju 2013., pokrenuo je razgovore koji su godinama bili blokirani. Ali vladu kritiziraju neki članovi tvrdog krila režima, zbog prevelikih ustupaka Zapadnjacima.

Dogovor zaključen s 5+1 se počeo primjenjivati u siječnju. On djelomično ukida sankcije, a Teheran je zaledio dio svog programa, dok se nastavljaju razgovori s ciljem postizanja definitivnog dogovora do 20. srpnja. Taj sporazum bi trebao dovesti do ukidanja svih zapadnih sankcija koje guše iransko gospodarstvo. Unatoč podršci pregovorima koje vodi ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, vrhovni vođa je rekao da sumnja u rezultat pregovora. "Pregovori će se nastaviti, ali oni ne vode nikuda".

Pročitajte više