Zakon o poticanju zapošljavanja prošao u Saboru: Mladi će raditi za 1.600 kuna!

SABORSKI zastupnici Izglasali su Zakon o poticanju zapošljavanja. Donesen je s 85 glasova za, 24 suzdržana i 4 protiv. "Mrsićev zakon" donosi mladima mogućnost stjecanja radnog iskustva uz naknadu od 1.600 kuna i plaćene doprinose.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji dobio je zeleno svjetlo za drugo čitanje. Prošao je i zakon o podjeli HŽ-a, a nije prihvaćeno godišnje izvješće Upravnog vijeća Hine.

"Samo ti proguraj taj j..... zakon, a onda ćemo mi početi otpuštati"

Jučer se u Saboru vodila burna rasprava oko Zakona o poticanju zapošljavanja. Taj prijedlog naišao je na niz kritika zbog bojazni da će poslodavci dobiti besplatnu radnu snagu. S tim mišljenjem se ne slaže resorni ministar Mirando Mrsić. "Nespretnošću je iz sindikata izašla informacija da se radi o radu godinu dana bez plaće. Zakon je potpuno isti kao i prije, nikada nam nije bila intencija da ova mjera bude bez određene materijalne kompenzacije", rekao je Mrsić.

No, s Mrsićevim demantijem nije se složio laburist Dragutin Lesar koji je svoje jučerašnje izlaganje započeo, kako kaže, citatom ministra financija Slavka Linića: "Poručuje svom kolegi, ministru rada, `samo ti proguraj taj j..... zakon, a onda ćemo mi početi otpuštati`. Jer kako god se ministar branio od ovoga, nije u pravu, jer gdje god je taj mehanizam na taj način korišten došlo je do pada cijene rada". Lesar smatra da je ponašanje Vlade kao prepisano iz neoliberalnih priručnika - rušenje kolektivnih ugovora, manja cijena rada, niži ekološki standardi, udar na mirovine, socijalna davanja, školstvo te na kraju privatizacija svega.

HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač rekao je da ministar Mirando Mrsić pokušava kompenzirati sve loše što su njegove kolege napravile gospodarstvu. "Gotovo neprijateljskim i militantnim odnosom ove vlasti prema gospodarstvenicima i poduzetnicima teško da ćemo doživljavati otvaranje kvalitetnih novih radnih mjesta u realnom sektoru pa onda ni ovakve mjere, mjere s dobrom namjerom, nemaju nikakav učinak", rekao je Popijač.

Odmah mu je odgovorio laburist Branko Vukšić. "Ova Vlada nema militantan odnos prema poslodavcima, nego prema radnicima", rekao je Vukšić.

Pročitajte više