Zašto Rajko Ostojić pomaže Bandiću?

Foto: Dragan Matić / Cropix

RAJKO OSTOJIĆ pod svaku cijenu želio je ispasti pametan.

"Iz aviona se vidi da HDZ i Bandić koaliraju zadnje tri godine. Kandidatkinja im je nacionalno 'vrlo prepoznatljiva' i to govori da se u biti navija za Milana Bandića", prokomentirao je nekidan kandidaturu HDZ-ove Margarete Mađerić za gradonačelnicu Zagreba.

Kandidat SDP-a tako je otkrio ono što su prethodnih dana konstatirali gotovo svi novinari, komentatori i obični građani s mrvom zdrave pameti. Ono što je, kako je i sam rekao, "vidljivo iz aviona".

No je li to ono što je, kao glavni Bandićev protukandidat, trebao izjaviti?

Pametan ili u pravu?

U kampanju za Zagreb SDP-ov Rajko Ostojić ušao je upravo onako kako nije trebao - kao promatrač, a ne kao sudionik. Otprilike onako kako njegov stranački šef pristupa dnevnopolitičkim događajima - kao da ga se sve to nimalo ne tiče. Draže mu je da ispadne pametan, nego u pravu.

Što je to Ostojić zapravo rekao?

Jasno je poručio svim biračima HDZ-a da njihova stranka ustvari podržava gradonačelnika Milana Bandića, te da se stoga oni ne bi trebali obazirati na fiktivnu kandidaturu Margarete Mađerić, već izravno svoj glas dati kandidatu za kojeg HDZ zapravo druka. Izravnom Ostojićevu protukandidatu.

A što je Rajko Ostojić trebao reći?

Trebao je hvaliti Margaretu Mađerić koliko god je mogao. Reklamirati je na sva zvona. Učiniti od nje glavnog favorita političke desnice. Predstaviti je kao autentičnog kandidata HDZ-a, uvjerljivu protutežu Bandiću, doslovno nagovarati hadezeovce da u što većem broju podrže ženu koja može rascijepiti glasove desnice i tako pomoći Ostojiću.

Trebao joj je podići rejting, jer bi tako smanjio Bandićev.

Glas za Bandića je glas za SDP

Ivo Sanader je u kampanji 2007. godine uništio Hrvatsku stranku prava sloganom "Glas za HSP je glas za SDP". I dovoljna količina pravaških glasova slila se na konto HDZ-a.

Izjavom "Glas za HDZ je glas za Bandića" Rajko Ostojić nije postigao ništa drugo nego da se desnica homogenizira i glasa izravno oko Bandića. Jer neće apstinirati. A još manje će glasati za Ostojića.

Ovom izjavom Ostojić je predstavio Bandića kao autentičnog kandidata desnice i HDZ-a, a Margaretu Mađerić kao gubljenje vremena i energije. Ako desnica hoće ići na izbore, onda neka izravno da svoj glas aktualnom gradonačelniku. On je jedina uvjerljiva protuteža "crvenom" Ostojiću.

Bolje bi mu bilo da je rekao kako je "glas za Bandića glas za SDP". To bi već prestrašilo desnicu.

Diletantizam

Ovo što je rekao o Mađerić u osnovi je točno, ali je diletantski. Ne samo od samog liječnika Ostojića koji nema političkog ni izbornog iskustva, već od ljudi koji ga okružuju i koji bi mu trebali voditi kandidaturu. Poruke ovakve vrste naizgled su banalne, ali mogu odrediti cijelu kampanju.

Bandić se već godinama, a pogotovo u proteklih nekoliko mjeseci, izgrađuje kao autentični predstavnik klerikalne desnice, što mu je svojedobno maksimaliziralo učinak na predsjedničkim izborima, a trebalo bi mu osigurati pobjedu na lokalnim izborima.

Spašava karijeru

I umjesto da Ostojić ubaci sjeme sumnje među desne birače, šaljući poruku o kredibilnom kandidatu HDZ-a kojeg se pribojava i od kojeg strepi, on ih lakonski preusmjerava direktno u Bandićev tor.

Nemojte trošiti vrijeme na Margaretu, glasajte direktno za Bandića.

Prije točno deset godina Rajko Ostojić je kao liječnik spasio Bandićevo zdravlje, a sada mu kao političar pomaže spasiti političku karijeru. Vrlo plemenito, nema što.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Pročitajte više