"Zbrinjavanje" se privodi kraju: Čisti tehnološki višak oko 280 trećemajaca?

Foto: 3maj.hr

POČETKOM sljedećeg tjedna trebali bi biti finalizirani popisi tehnološkog viška u brodogradilištu 3. maj koji će nakon toga biti dostavljeni Radničkom vijeću.

Iako je sastavljanje popisa u završnoj fazi, još nitko ne govori o brojkama. Međutim, Novi list doznaje da će "čistim" tehnološkim viškom, dakle onima koji će biti obuhvaćeni ovim Programom zbrinjavanja, biti proglašeno oko 280 radnika.

Često spominjana kvota od četiristotinjak trećemajaca zapravo je dio šireg projekta kadrovskog restrukturiranja koje, uz ovih 280 kojima će biti podijeljeni poslovno uvjetovani otkazi, obuhvaća i one trećemajce koji su već otišli iz Brodogradilišta tijekom ove godine s obzirom da su ispunjavali uvjete za prijevremenu mirovinu i zbrinuti su po posebnoj odluci Uprave. Kada se tome pribroje i oni radnici koji će morati na prekvalifikacije ili će mijenjati statuse dolazi se do one početno spominjane kvote od oko 400 trećemajaca.

Cilj je je omjer dovesti na razinu of 65 prema 35 posto u korist proizvodnih radnika


Neslužbeno se doznaje da se pri sastavljanju popisa namjerava što je više moguće obuhvatiti neproizvodne sektore jer je omjer takozvanih plavih i bijelih, u riječkom škveru nepovoljan i na štetu proizvodnih radnika. Kako tvrdi izvor, cilj je je omjer dovesti na razinu of 65 prema 35 posto u korist proizvodnih radnika.

U Puli se s procedurom izrade Programa zbrinjavanja i listama tehnološkog viška krenulo nešto ranije. Kako se doznaje od povjerenika Sindikata metalaca u Uljaniku Đina Šverke, njihova će radnička vijeća početkom sljedećeg tjedna odraditi završni dio posla nakon čega se ovaj Program zbrinjavanja dostavlja područnom uredu Zavoda za zapošljavanje. Nakon očitovanja Zavoda, koji to mora učiniti u roku od mjesec dana, može se krenuti u realizaciju samog programa. Riječ je o zakonom propisanoj proceduri koja će biti ista i za 3. maj.

U pulskom brodogradilištu i tamošnjim sestrinskim tvrtkama "čistim" tehnološkim viškom proglašeno je oko 170 radnika. Dvadeset će morati na prekvalifikaciju dok se isto toliki broj seli iz Uljanik-Strojogradnje u brodogradilište. Tome pridodaju i šezdesetak uljanikovaca koji su već zbrinuti jer su ispunjavali uvjete za prijevremenu mirovinu.

Pročitajte više