Znanstvenici s Ruđera razvijaju metodu kojom će se tumor moći dijagnosticirati u roku tri sata

Foto/Screenshot: Press, rapidcell.proteinreader.com/

JEDAN od najvećih zadataka današnje znanosti je borba protiv raka. Znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković (IRB) dodijeljeno je gotovo 5 milijuna kuna za razvijanje inovativne metode za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama.

Ova originalna metoda s visokim komercijalnim potencijalom do sad nije primjenjivana nigdje u svijetu, a znanstvenici sada predstavljaju i prototip brze detekcije patogenih mikroorganizama i tumorskih stanica, stoji u priopćenju s Ruđera.

IPA projekt RapidCell

Riječ je o inovativnoj i jedinstvenoj metodi za primjenu u kliničkoj praksi koju su razvili znanstvenici IRB-a u suradnji s kolegama sa zagrebačkog Prehrambeno biotehnološkog fakulteta (PBF) u okviru gotovo 5 milijuna kuna vrijednog IPA projekta RapidCell pod vodstvom dr. sc. Maria Cindrića, voditelja Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a.

Do prognoze za tri sata

Istraživanje koje je IRB provodio u suradnji s PBF-om temeljeno je na novom patentom zaštićenom reagensu i računalnoj metodi koja je plod višegodišnje suradnje niza domaćih i stranih znanstvenika. Zahvaljujući ovoj novoj metodi znanstvenici će moći doći do pouzdane dijagnostike u samo tri sata te tako, primjerice, pomoći kliničarima da na vrijeme odrede ciljanu terapiju za pacijente.

"Je li govedina naručena u restoranu fuzija psećeg, klokanovog i ribljeg porijekla?"

Dr. Marijo Cindrić iz Zavoda za molekularnu medicinu još je 2013., kada je IPA projekt odobren, rekao:

„Nakon završetka projekta potpunog genskog sekvenciranja ljudskog genoma 2003. godine, otvorile su se nove mogućnosti upotrebe bioloških informacija u svrhu boljeg razumijevanja svijeta oko nas ili pojednostavljenog i ubrzanog dobivanja odgovora na naoko jednostavna pitanja. Što jedemo, da li je govedina naručena u restoranu stvarno goveđeg porijekla ili je čudnovata fuzija psećeg, klokanovog i ribljeg porijekla?

Da li pronađeni biološki materijal kao, primjerice, oko velikih dimenzija prilikom šetnje plažom, odgovara po porijeklu nepoznatom prethistorijskom biću ili je samo oko velike zlatnorepe tune? Da li je kost pronađena kod iskopa ljudskog ili životinjskog porijekla? Kakav je 'zdravstveni karton' kvasca koji proizvodi pivo ili rekombinantne E. coli koja proizvodi inzulin?

Koliko je opasna H. pylori koja nam je dijagnosticirana nakon gastroskopije? Koliko je zdrava moja crijevna flora?

Odgovori u samo nekoliko sati

Sva navedena pitanja, kao i mnoga druga nespomenuta, primjenom originalne metode biotipizacije, razvijene u Hrvatskoj na temeljima međunarodnih suradnji, dobivaju odgovor u samo nekoliko sati primjene navedene metodologije. Kao i u mnogim drugim slučajevima fundamentalna znanstvena istraživanja nalaze svoju primjenu, a time i opću društvenu vrijednost, u rješavanju svakodnevnih problema koja ne muče samo znanstvenike, već i čovjeka općenito u njegovom raznovrsnom prirodnom staništu.“, objasnio je tada važnost nove metode biotipizacije dr. Cindrić.

Uskoro predstavljanje prototipa

Iz Instituta Ruđera Boškovića najavljuju konferenciju za medije povodom "Svečanog predstavljanja prototipa brze detekcije patogenih mikroorganizama i tumorskih stanica".

"Da je riječ je o projektu s visokim komercijalno–održivim potencijalom potvrđuje i činjenica da već postoje definirani uvjeti za postupak komercijalizacije, ali i suradnja s nekim od vodećih 'life-science' kompanija na tržištu."

Više o projektu može se pronaći na ovom linku, kao i na službenim stranicama Instituta.

Pročitajte više