Afera "Srebreno": USKOK ozbiljno analizira sadržaj Lesarove prijave

SABORSKI zastupnik Dragutin Lesar u četvrtak je u sjedištu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) u Zagrebu, oko sat vremena odgovarao na pitanja inspektora koje su zanimali detalji oko njegove kaznene prijave vezane uz nezakonitosti oko prodaje hotela "Srebreno".

Afera "Srebreno" pokrenuta je nakon što je HNS-ov zastupnik Lesar Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu zbog sumnjivih okolnosti pod kojima je hotel "Srebreno" prodan zagrebačkoj tvrtki "HUP" u vlasništvu poduzetnika Anđelka Leke.

Prijavljeni su sadašnji predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, sadašnji predsjednik HFP-a Grga Ivezić, bivši predsjednik UO HFP Andrija Hebrang, i bivši predsjednik HFP-a Damir Ostović, te svi članovi UO HFP-a od prve polovice 2004. godine, uključujući trojicu .

USKOK zainteresiran za slučaj

Dragutin Lesar u razgovoru za Index nije mogao iznositi detalje pitanja koja su mu postavljena u USKOK-u, međutim istakao je zadovoljstvo načinom na koji su se inspektori pripremili za razgovor s njime.

"Iz pitanja koja su mu (inspektori) uputili vezano uz samu prijavu, sam zaključio da su sa samim sadržajem predmeta jako dobro upućeni i informirani. Pokazali su interes za druge informacije i dokumente s kojima raspolažem na tu temu i stekao sam dojam da ozbiljno analiziraju sadržaj prijave. Sve ostalo zasad ostaje na vremenu koje je pred nama kada ćemo vidjeti kako će se stvar razvijati" - kaže Lesar.

"Ne bih ulazio u bit sadržaja pitanja jer bih time mogao bitnije poremetiti eventualne razgovore i s drugim osobama koje će eventualno pozvati, a na taj način inspektorima radim više štete nego koristi. Jer bilo bi od mene nekorektno da to napravim i sve pokvarim." - dodaje.

Lesar kaže kako USKOK nije naznačio da bi bio koji dio istrage tajan, no unatoč tome želi ostati korektan prema inspektorima kako bi "posao odradili do kraja". Dodaje kako je u dogovoru s USKOK-om ostavljena otvorenom mogućnost ponovnog sastanka ukoliko za to bude potrebe ili ukoliko dođe do novih spoznaja vezanih uz slučaj.

Lesar napominje da je nakon objave prvih informacija o aferi, došao do nove dokumentacije vezane uz slučaj, te ističe kako se radi o vrlo važnim dokumentima čiju autentičnost ipak još treba provjeriti. Ponavlja kako ne bi želio iznositi detalje o spomenutoj dokumentaciji kako ne bi otežao posao USKOK-u ili ga "olakšao" nekome. Tih nekoliko novih dokumenta predao je USKOK-u, te dodaje kako se nada da će materijali olakšati posao inspektorima.

Nova "hrđava" saznanja o HUP-ovom preuzimanju "Srebrenog"

Splitski Feral Tribune objavio je nove detalje prodaji hotela "Srebreno" iz kojih je vidljivo kako je bilo pogodovanja prilikom prodaje. Također se vidi kako je HUP prekršio obveze iz kupoprodajnog ugovora za "Srebreno", a zanimljivo kako je Lekina tvrtka kao razlog neinvestiranja traženih 320 milijuna kuna u obnovu hotela, navela nedobivanje potvrde o vlasništvu nad hotelom i zemljištem na kojem oronula građevina leži.

HUP se, pokušavajući opravdati dugogodišnje zanemarivanje hotelskog kompleksa u Župi dubrovačkoj, pozvao na pismo hotelske korporacije "Starwood" koja u Zagrebu i drugim krajevima svijeta posluje s HUP-om.

"Starwood" je, prema tvrdnjama iz HUP-a, navodno bio ozbiljno zainteresiran za obnovu i "Srebrenog", međutim iz "Starwoodovog" "pisma interesa" se jasno vidi kako je korporacija bila tek samo zainteresirana za kompleks te kako je Leki željela uspjeha na natječaju. Leki je iz "Starwooda" priopćeno kako će se tek nakon, ako HUP pobjedi na natječaju, razmotriti koliko hoteli u Srebrenom i Mlinima odgovaraju "Starwoodovim" hotelima, brandovima i razvojnoj strategiji.

Ako je suditi prema proteklih više od dvije i pol godine, od kada je HUP postao vlasnikom "Srebrenog", taj hotel izgleda ipak ne odgovara "Starwoodovoj" poslovnoj strategiji.

I.K.
Fotografiju ustupio D. Lesar

Pročitajte više