Afrikanka napisala pjesmu o vagini i predsjedniku, završila u zatvoru

Screenshot: YouTube/BEST SHOOTS

AKADEMSKA građanka i feministica iz Ugande nalazi se već osam mjeseci u ženskom zatvoru Luzira, a sudi joj se zbog "cyber zlostavljanja i uvredljive komunikacije", odnosno zato što je na Facebooku objavila pjesmu o vagini i predsjedniku, piše CNN.

Stella Nyanzi je u rujnu prošle godine objavila pjesmu u kojoj su opisani rođenje ugandskog predsjednika i vagina njegove majke kako bi se simbolički kritiziralo njegovo "ugnjetavanje i represiju" koju provodi više od 30 godina.

Početkom lipnja odvjetnici Nyanzi zatražili su od suda da se ona brani sa slobode, ali taj zahtjev nije odobren.

Dijelovi pjesme

Nyanzi je već desetljećima poznata u afričkim akademskim i feminističkim krugovima, ali ju je posebno proslavila njezina provokativna poezija o 74-godišnjem predsjedniku.

"Yoweri, kažu da je jučer bio tvoj rođendan. Koji strašno kancerogen dan!" piše u kontroverznoj pjesmi Stelle Nyanzi.

"Željela bih da si se ugušio i umro u zaraznom, prljavo smeđem iscjetku koji je iscurio tijekom porođaja iz rastegnute vagine tvoje majke. Željela bih da si se ugušio na smrt kao što si zatro i uništio snove i težnje milijuna mladih koji se utapaju u dubokom ugandskom moru nezaposlenosti", dodaje u pjesmi.

"Nema više pristojnosti“

Nyanzi je svjesna da se pjesničke slike u njenoj poeziji mnogima čine šokantnima, no smatra da je politička "grubost" njezina "jedina opcija".

"Nema više pristojnosti. Ona se nalazi u državnom zatvoru i nitko više za nju ne mari. Ponekad jednostavno trebate reći: 'Odj..i!', tek onda će vas drugi čuti i shvatiti ozbiljno“, objasnila je feministica.

Pročitajte više