Albanski predsjednik održao govor u hrvatskom Saboru

ALBANSKI predsjednik Alfred Moisiu održao je u petak, drugog dana svog službenog posjeta Hrvatskoj, govor u hrvatskom Saboru u kojem je pozdravio hrvatsko približavanje EU te posebno dobru suradnju između dvije zemlje.

"Gospodarskim razvitkom i demokratizacijom političkog života ubrzano se približavate ulasku u europsku zajednicu", rekao je hrvatskim zastupnicima albanski predsjednik prenijevši najbolje želje albanskog naroda uoči dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora s EU. "Vaš uspjeh cijenim kao poticaj za moju zemlju", rekao je Moisiu.

Kako je istaknuo, iskustvo i suradnja s Hrvatskom bit će pomoć Albaniji u njezinim reformama i demokratskom razvitku koji su potrebni za ulazak u europske integracije.

Albanski je predsjednik posebno pozdravio suradnju koja postoji između dvije zemlje, podsjetivši na važnu činjenicu da u Hrvatskoj živi značajna albanska zajednica koja se uspješno integrirala u društvo i pomaže tu suradnju. "Albanska je zajednica važan most između naših zemlja", kazao je albanski predsjednik.

Dosadašnja, jako dobra suradnja, između Albanije i Hrvatske, rekao je Moisiu, "može biti primjer za suradnju zemalja u regiji".

Gospodarskim regionalnim projektima infrastukture, energetike, turizma, pomorskog prometa i drugima treba posvetiti posebnu pozornost i pružiti punu potporu naših zemalja, ali to isto očekujemo i od europske zajednice i međunarodnih organizacija, istaknuo je albanski predsjednik.

Suradnja se ostvaruje, dodao je, i unutar Jadranske povelje u koju je uključena i Makedonija, a koja predstavlja pripremu za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Summit NATO-a u Istanbulu je dobra prilika da se još više istakne ovo partnerstvo na način da na summitu dobijemo potvrdu našeg brzog pristupa u članstvo u tu organizaciju, rekao je Moisiu.

Albanski se predsjednik u svom govoru osvrnuo i na stanje u regiji te potrebu rješavanja nekih postojećih problema.

"Rješenje statusa Kosova je sada neminovnost, rješenje statusa izolirat će ekstremiste i pomoći suživot i stabilnost u regiji", rekao je albanski predsjednik.


Pročitajte više