Al-jazeera želi povući sve svoje novinare iz Iraka

GLAVNI urednik katarske televizijske postaje Al-Jazeere izjavio je u utorak, nakon pogibije njegova dopisnika u Bagdadu, kako smatra da novinari Al-Jazeere u Iraku više nisu sigurni te da bi ih trebalo povući.

"Smatram da nijedan od njih više nije siguran, bilo u Bagdadu ili drugdje u Iraku, čak ni oni koji su s američkim postrojbama. Moja želja je da ih se sve povuče", rekao je Ibrahim Hilal na marginama konferencije za novinare na kojoj je predsjednik postaje Ahmed Bin Thamir odao počast poginulom novinaru, Jordancu Tareku Ayoubu.

Ayoub je poginuo u američkom bombardiranju bagdadskog ureda Al-Jazeere. Pritom je ozlijeđen i njegov kolega Zouheir Nazem Abbas.

Al-Jazeera je već opozvala svojeg dopisnika pridruženog američkim postrojbama u Nasiriji, rekao je Hilal.

"Naši novinari u Bagdadu u škripcu su", rekao je, pozivajući "anglo-američke snage da pomognu u njihovu pronalasku i izvlačenju".

Kao primjer naveo je slučaj njihova dopisnika iz Mosula koji se javlja iz jedne bolnice. Nakon pogibije novinara u Bagdadu, bolnica ga je, naime, zamolila da ode smatrajući da su svi novinari Al-Jazeere postali metama, rekao je Hilal.

Pročitajte više