aljmaš - misa kod dunava za poginule i prognane

Kod Spomenobilježja stradalnicima Domovinskog rata, progonstva i povratka na Dunavu u Aljmašu, večeras je koncelebriranu misu u nazočnosti mnoštva vjernika, predstavnika udruga stradalnika i Policijske uprave osječkobaranjske, predvodio aljmaški župnik i upravitelj svetišta Gospe od utočišta Ante Markić.

"Na današnji dan, samo u Dalju, mučki je ubijeno 39 hrvatskih branitelja, 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri Civilne zaštite, te svima njima kao i svima ubijenim tijekom Domovinskog rata odajemo ovdje, na obali Dunava, ljubav i dužno poštovanje", kazao je župnik Markić. Dodao je kako je "1. kolovoz 1991., dan koji nikad neće zaboraviti prognani Aljmašani, Erdučani, Daljci i drugi koji su spašavajući gole živote, ispred zločinaca među kojima je bilo i onih koji su do tada živjeli s nama, šlepom i čamcima Dunavom i Dravom došli do Osijeka".

Punih sedam godina progonstva, "vjerovali smo u povratak jer je s nama bila i naša Gospa aljmaška, čiji je kip čudom spašen iz srušene aljmaške crkve i koji se zajedno s nama prognanicima vratio u Aljmaš", rekao je župnik Markić.

Na spomen-obilježju stradalnicima Domovinskog rata, progonstva i povratka na kojem su ispisana imena šestero ubijenih Aljmašana i sedmero koji se još vode nestalima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. U općini Erdut, u čijem sastavu je i Aljmaš, tijekom Domovinskog rata ubijeno su 262 hrvatska branitelja i civila.

Pročitajte više